Slik kutter du nettsporing

Slik kutter du nettsporing

Visste du at søkemotorer og nettjenester følger med på hvert eneste søk eller sider som du besøker?

Heldigvis er det enkelt å kvitte seg med problemet.

Mange er ikke klar over at hver gang de foretar et søk på for eksempel Google eller en annen søkemotor, samler søkemotoren data om dine søkevaner og hvilke sider du besøker.

Nettsporing er blitt et økende problem fordi få er klar over at det finner sted. Det er ikke bare søkemotorene som driver med det. Store sosiale nettjenester som Facebook og Twitter gjør det samme.

Facebook og Google hevder på sin side at denne datainnsamlingen gjøres kun for å tilpasse din brukeropplevelse, men innrømmer samtidig at den innsamlede dataen kan benyttes i forbindelse med markedsføring. Det er vel det nærmeste en kommer en innrømmelse av hva dataen også brukes til.

Praksisen har eksplodert

Det som er mer bekymringsverdig er at denne måten å spore brukere på er relativt enkelt og praksisen har eksplodert. Særlig etter at det ble populært for nettsider å inkludere ulike liker/delingsknapper på sidene sine.

Enkelte mener at nettsporing er ubehagelig og et brudd på deres personvernstandarder. Er du av den samme oppfatning, er du sikkert interessert i å sette en stopper for denne aktiviteten.

Det finnes ulike måter å blokkere tjenestenes sporing. Vi har tidligere sett på et par av dem, men ingen har foreløpig vært så enkel og dekket så mange tjenester som utvidelsesmodulen Disconnect.me.

Enkelt å installere

Alt du trenger for å installere og bruke denne modulen, er å besøke modulens nettside på disconnect.me og trykke på knappen som heter «Install Disconnect».

Et klikk på denne knappen vil ta deg med til Chromes applikasjonsbutikk. Så fort butikksiden er lastet inn, vil et vindu sprette opp. Se etter en knapp som heter «Add to Chrome» og klikk på den. Nok en gang vil et lite dialogvindu sprette opp. Fra dette vinduet, trykk på «Install»-knappen. Dette vil starte den faktiske installasjonen av modulen.

Etter at modulen er installert, skal du se et lite D-ikon til høyre for adressefeltet i Chrome. Trykker du på denne knappen, vil du få oversikt over de ulike sidene som modulen har blokkert (se skjermbilde). Ønsker du å gjøre søkene dine mindre personlig, kan du merke av for valget som heter Depersonalize searches.

Tjenesten Disconnect.me ble startet opp av utviklere som fikk nok av å bli spionert på av diverse søkemotorer og nettjenester. Takket være denne modulen kan du altså enkelt skjule dine nettvaner for disse sidene.

Les om:

Sikkerhet