Slik lager du sikre passord

Redd for at noen får tak i Hotmail-passordet ditt? Her er noen tips for smartere valg av passord.

Publisert Sist oppdatert

De siste dagene har det blitt kjent at tusenvis av Hotmail-kontoer har lekket ut på internett. Nettfiskere har klart å mange tusen Hotmail-brukere til å gi fra seg brukernavn og passord. Også brukere av Gmail, Yahoo Mail og AOL skal være rammet. E-post-brukerne har fått beskjed om å bytte passord. I den forbindelse har Google lagt ut noen råd for hvordan man velger smartere passord. Vi oppsummerer:

1. Bruk unike passord Ikke bruk det samme passordet på flere nettsteder. Hvis noen lærer seg passordet for én tjeneste, kan personen potensielt få tilgang til andre tjenester - din private e-post, adresseinformasjon, ja, til og med pengene dine.

2. Bokstaver og tall - ikke vanlige ord Ikke lag passord med ord som finnes i ordboken (som for eksempel hundemat eller slippmeginn). Unngå samtidig tastatur-«mønster» som «qwerty» eller «abcde12345». Enkle passord eller ordbok-ord gjør det enklere for nettkriminelle som ønsker å stjele passordet ditt.

3. Ikke bruk personlig informasjon Unngå passord med navn på ektefeller, barn, dyr, fødselsdatoer, telefonnummere og adresser. Velg en kombinasjon av bokstaver, tall og symboler for å lage et passord som ikke har noen forbindelse med din personlige informasjon.

4. Pass på passordene Ikke legg passord-påminnelser på skrivebordet ditt (det i virkeligheten og det virtuelle). Og for all del ikke kall en passordfil for «Mine passord» eller noe lignende. Hvis du må opprette en passord-fil så bør du gi den et unikt navn slik at du ikke avslører innholdet. Bruk gjerne kryptering.

5. Glemt passordet? Sørg for at e-post-informasjonen din er oppdatert på alle kontoene dine, slik at påminnelser eller tilbakestilte passord blir sendt til rett sted.

Hvis du må lage (og svare på) et spørsmål som verifiserer identiteten din, bruk noe bare du vet, ikke noe som finnes tilgjengelig på offentlige nettsteder. Hvis du er nødt til å velge et spørsmål fra en liste, prøv å lag et unikt svar. Navn på fødeby kan for eksempel være «Trondh31m» i stedet for «Trondheim» og så videre.

Nettvettregler

Og hvis du fremdeles er usikker på hvordan du skal gå frem, her er nettvettregler for passord:

  1. Et passord er personlig og må ikke overlates til andre.
  2. Det bør bestå av minst åtte tegn.
  3. Det bør helst bestå av en kombinasjon av små og store bokstaver, tall og spesialtegn.
  4. Det bør ikke være det samme som eller deler av brukernavnet.
  5. Det bør ikke være knyttet til personlig informasjon.
  6. Det bør ikke være tegnkombinasjon eller ord som finnes i ordbøker.
  7. Det bør ikke være et ord som er skrevet baklengs.
  8. Det bør byttes hver tredje måned og ikke være likt tidligere passord.
  9. Det bør ikke skrives ned.
  10. Det bør ikke inneholde æ, ø eller å.

Du kan forøvrig sjekke hvor sikkert passordet ditt er på The Password Meter.