Slik leser du epost sikkert på ferie

Slik leser du epost sikkert på ferie

Klarer du deg ikke uten eposten på ferie? Vær på vakt.

Selv om man prøver å unngå hverdagslige jobbtanker på ferie i utlandet, er det mange som ikke kan unngå det - eller som har et behov for holde kontakten med venner og familie.

Telefonsamtaler, tekstmeldinger og mms-er kan fort bli en kostbar affære, så sosiale medier og epost kan være en god løsning.

Avlyttes

Men det er verdt å merke seg at internettkafeer og andre offentlige trådløse internettsoner også tiltrekker seg folk som lever på den digitale skyggesiden på jakt etter informasjon i åpne nett.

Selv om de fleste av oss er såpass avslappet på ferie at vi ikke tenker på at datasnokere kan befinne seg på det samme åpne nettet som oss selv - er det grunn til å være på vakt.

Såkalte sniffere av trådløse nettverk kan være svært dyktige og ha avanserte metoder for å logge dine tastetrykk og dermed fange opp passord.

Seks tips

Det britiske IDG-tidsskriftet PC Advisor har laget noen tips for hvordan man kan slappe av på ferie og samtidig få tilgang til sine kommunikasjonskanaler på en trygg måte.

Gmail er å anbefale, og tipsene nedenfor har tatt utgangspunkt i Googles webbaserte eposttjeneste.

Tips 1.Det beste og sikreste man kan gjøre er å opprette en ny epostkonto for anledningen. Kall det gjerne en feiekonto som du bare kaster etter bruk. Da utsetter du i alle fall ikke alle dine kontakter og hele innboksen din i fare.

Tips 2. Bruk en webmail som har https for hele økten. De fleste bruker https når du blir bedt om å logge inn, men tar deg tilbake til http etter godkjenning. De to unntakene er webversjonen av Microsoft Outlook og Gmail. Hvis ikke eposten din er kryptert, kan alle på samme trådløse nettverk i prinsippet lese innholdet i meldingene dine. I visse tilfeller kan en person stjele din sesjons-cookie og overta webeposten din etter at du har logget deg inn.

Tips 3. Hvis du trenger tilgang til hele Gmail-innboksen mens du er på farten, er POP e-post den beste løsningen. Gå til "Settings”, ”Forwarding” og POP/IMAP og trykk deretter på aktiver POP for epost som mottas fra nå av. Klikk lagre endringer. Meldinger i innboksen vil være lesbare fra Googles servere, selv om du ikke er koblet til internett.

Tips 4. Selv om du ikke vanligvis bruker Gmail, er det verdt å registrere seg for en konto og få eposter omadressert for ferien. Registrer deg på Google nettsted, gå deretter til innstillinger, konto og import og angi detaljer for din andre webmail-kontoer. Skriv inn passordet og velg hvordan Gmail skal håndtere meldingene.

Tips 5. Om du ønsker det kan ”from” tilpasses slik at det ser ut som eposten sendes fra ditt vanlige epostkontor. Gå til innstillinger, konto og deretter importer og klikk ”Send epost fra en annen adresse". Skriv inn epostadressen din, klikk ”Next Step”, og følg instruksjonene.

Tips 6. Hvis du forventer å måtte vasse gjennom en rekke e-poster, kan du legge til et filter for meldingslisten - og dermed bare slippe gjennom epost merket som viktig. For å gjøre dette går du til ”Filters”, lag et filter for å sette opp nye regler. Når du kommer tilbake fra reisen, slå av videresending i innstillinger.

Les om:

Sikkerhet