Slik ser trusselbildet ut på Mac

Slik ser trusselbildet ut på Mac

F-secure har tatt en titt på sikkerhetstruslene i 2011.

Det har blitt sagt i årevis, men sikkerhetstruslene mot Mac-plattformen blir stadig flere. Antallet er naturligvis ikke like høyt som på Windows, men i takt med at Mac-ens markedsandel vokser, kommer det også flere ondsinnede angrep.

Sikkerhetsselskapet F-Secure har sett på hvordan det stod til på trusselfronten mellom april og desember i 2011.

Fremdeles finnes ingen Mac-virus, men andre typer ondsinnet programvare blir det stadig flere av.F-Secure fant totalt 58 sikkerhetstrusler i løpet av den nevnte nimåneders-perioden, melder Macworld UK. Av disse var 29 klassifisert som trojaner-nedlastinger, 15 var bakdør-trusler, sju var trojanere og sju var lureprogarmmer.

Sleip MACDefender

Ifølge Macworld.se var den største enkelttrusselen i fjor det skadelige programmet MACDefender, som var et falskt antivirusprogram som prøvde å lure brukerne til å betale penger for å fjerne virus som ikke finnes. Macworld.no omtalte denne saken ved flere anledninger:

  • Flash-trojaner blokkeres
  • Ny sikkerhetsoppdatering skal stoppe Mac-trojaner
  • Mac-trojaner blir sleipere
  • Apple vil ta knekken på MacDefender
  • Falsk antivirus sprer seg til Mac

Etter F-Secures undersøkelse å dømme ser Mac-angrepene ut til å skje i rykk og napp - det er ingen jevn økning. Juni og oktober var for eksempel spesielt travle måneder, mens bare én trussel ble oppdaget i august.

Sikkerhetsselskapet påpeker at selv om antallet trusler er lite sammenlignet mot tallet som man ser på Windows-plattformen, er det en betydelig økning sammenlignet med tidligere år. Bruk derfor sunn fornuft mens du surfer rundt på nettet - ikke installer programmer fra usikre kilder - og gå gjerne til anskaffelse av et sikkerhetsprogram.

Les om:

Sikkerhet