Slik shopper du sikkert på nett

Slik shopper du sikkert på nett

Økt julehandel på nett, betyr økt fare for svindel. Slik unngår du fella i år.

Det er tid for gavekjøp, og over 50 prosent av oss planlegger å handle deler av julegavene våre på nett, ifølge en ny undersøkelse uført av Nextgentel. Men jula er også høysesong for nettkjeltringer.

- Det ser ut som det an bli et rekordår når det gjelder å kjøpe julegaver på nettet, spesielt populært er det å handel bøker, filmer og cd-er, sier Rik Ferguson, sikkerhetsekspert hos Trend Micro.

- Med så mange handlende og tilbud på nettet, er det opplagt at de som handler og selger ikke er de eneste som kommer til å være sysselsatte – de cyberkriminelle kommer også til å være der, klar til å lure uvitende e-julehandlere.

Trend Micro har snekret sammen lister over de vanligste knepene og hvordan du kan shoppe sikkert.

Her er de vanligste kjeltringtriksene:

1. Infiserte søkeresultater. Å søke etter de beste prisene på populære produkter kan føre til at din pc blir infisert med skadelig kode. Søkefraser som er relaterte til ettertraktede produkter kan manipuleres med skadelig kode som dirigerer brukeren videre til skadelige nettsider. De innstilte søkefrasene varierer avhengig av årstid, og hvilke høytider årstiden byr på. Også sider du stoler på kan lede til ufrivillig nedlasting av skadelig kode. Blant annet er Google utnyttet av de cyberkriminelle til å spre skadelig kode, slik at et vanlig søkeord som «julegaver» kan dirigere brukeren videre til skadelige nettsider. Det holder med ett besøk for å få skadelig kode lastet ned på pc-en.

2. Nettfiske-angrep. De cyberkriminelle kommer også til å forsøke å få tak i kredittkortopplysninger til de som handler og annen sensitiv informasjon gjennom såkalte nettfiske-angrep. Metoden går ut på att de cyberkriminelle under falsk ærend utgir seg for å være et selskap eller person som mottakeren stoler på for å få dem til å oppgi følsom informasjon som for eksempel kredittkortnummer.

3. Falske kvitteringer som lokkemiddel. På samme måte som man får en kvittering når man handler i butikken, får e-shopperne også en kvittering, som oftest via e-post. Også dette er en inngang for de cyberkriminelle som sender ut falske kvitteringer for å lure mottakeren til å åpne filen og dermed få infisert pc-en med skadelig kode.

- Å surfe på Internett er den vanligste måten å bli infisert av skadelig kode på, og det blir stadig mer vanlig at legitime sider som forbrukeren normalt ser på blir hacket av cyberkriminelle, sier Ferguson.

Fem tips for sikrere shopping og hvilke produkter som mest trolig brukes som lokkemat på neste side!

Les om:

Sikkerhet