Slik sikrer du deg i ferien

Slik sikrer du deg i ferien

Leserbrev: Datakriminelle forbereder seg godt til du drar på ferie. Forbereder du deg på dem? Sikkerhetsekspert Stein Møllerhaug gir deg tipsene.

Lenge før ferietiden begynner de datakriminelle å forberede seg. Viser det seg at årets hete feriemål blir Italia, så blir reiselivsider i og om Italia utsatt for systematisk ”jakt” med erklært mål å plante fiendtlig programvare på dem. Mest merkbart er dette omkring tiden for Haloween hvor websteder som omtaler feiringen blir utsatt for massive angrepsforsøk. Når så ferierende begynner å søke på sine feriemål eller aktiviteter, ligger fellene klare for å sikre seg tilgang til de søkendes pc-er og innlemme disse i BOT-nett.

Stasjonær PC eller bærbar PC som blir igjen hjemme

Sommertid er tordentid. Overspenning kan komme inn i utstyret både via strømkabler og signalkabler. Utstyr som står på 24 timer i døgnet skaper et stort tidsvindu for inntrengere å prøve seg i. Avslått utstyr lar seg ikke hacke.

Før du drar: Ta sikkerhetskopi og lagre denne utenfor huset eller leiligheten din. Koble fra strømledning og nettkabler. Slå eventuelt av kabel- eller høyhastighetsmodemet ditt og koble det fra telefonlinjen.

Når du kommer tilbake: Slå på nettverksutstyr, skjerm og datamaskin i nevnte rekkefølge. IKKE start nettleser- eller e-post program før sikkerhetsprogramvaren er ferdig med å oppdatere seg. Er du uheldig, så vil du finne at innboksen din har blitt fylt opp med virus og andre problemer som du ikke er beskyttet mot før sikkerhetsoppdateringene er ferdige. Om mulig, la også Windows Update kjøre før du starter surfing eller e-post lesing.

Bærbar PC / PDA / Mobiltelefon på reise

Tenk arbeidsmiljø: Vann, sand og varme er ingen god kombinasjon med datautstyr. IKKE etterlat noe datautstyr eller mobiltelefoner i en sommervarm bil. Ikke etterlat slikt utstyr i noen bil i det hele tatt. Det er alt for lett å bryte opp en bil.

Sørg for at all programvare og sikkerhetsprogramvare er oppdatert før du drar. Det er ikke sikkert at du får lastet ned oppdateringer mens du er borte. Ta en sikkerhetskopi og legg den igjen hjemme. Ta gjerne med deg en ekstra sikkerhetskopi på reisen.

For bærbare pc-er er ryggsekk bedre enn veske. Et vanlig tyveriscenario er at man foretar seg ett eller annet i en skranke (innsjekking på hotell, flyplass, kjøp i butikk), setter fra seg pc-veska og gir derved en tyv en gylden anledning. Med en ryggsekk trenger man ikke å sette fra seg pc-en.

LES OGSÅ: De ti største sikkerhetstruslene

Kamerabrikker er utmerkede backup media. I dag har de fleste digitale kameraer minst en gigabyte lagringskapasitet. Dette betyr at et viktig dokument du lager på ferie kan kopieres over på minnebrikken til et kamera. På denne måten kan du ta sikkerhetskopi uten å investere i dyrt tilleggsutstyr. Du trenger dessuten ikke å slette bildene dine etter at du har overført dem til pc-en. La dem ligge igjen på minnebrikken og du har en sikkerhetskopi i tilfelle pc-en tar kvelden. I de aller fleste tilfeller er det mer enn nok plass her til alle feriebildene.

Selv i ferien oppdages det nye sårbarheter. Det er derfor viktig å laste ned oppdateringer – men det er desverre ikke bestandig mulig. Begynner pc-en å bli ”utdatert” bør man helt slutte å åpne utrygge vedleggsformer (et godt råd uansett) og kun holde seg til kjente og sikre nettsteder inntil man igjen er oppdatert.

Trådløse nett finnes over alt. De fleste er greie – de gir en betalt eller gratis tilgang til Internett. Noen trådløse nettverk er feller. De er satt opp for å lure deg, og de logger alt du gjør. Det er ikke mulig for en vanlig bruker å vite hvilke nettverk som er ”fiendtlige”. Vær tilbakeholden med å bruke nettbank tjenester dersom du ikke er 100 prosent sikker på nettets integritet.

Du skal aldri sende en bærbar pc, mobiltelefon eller PDA i innsjekket bagasje. Sjansen for tap, skade eller tyveri er overhengende og reiseforsikringen din dekker ikke dette.

Vel tilbake fra reise, bør du oppdatere sikkerhetsprogramvaren din og kjøre et fullt søk etter sikkerhetsproblemer før du kobler inn den bærbare pc-en i hjemmenettverket ditt igjen. Ta så en full sikkerhetskopi, og du kan trygt slette de sikkerhetskopiene du har på kameraets minnebrikker.

Stein A. J. Møllerhaug
Sikkerhetsrådgiver, Watchcom Security Group.

Les om:

Sikkerhet