Slik styrer du ditt eget helsetilbud

Slik styrer du ditt eget helsetilbud

Nye nettløsninger gir deg mer kontroll over helsetjenestene.

Anna Graves og Jim Barnard fra Berkeley i California er pensjonister og har vært forsikret og fått sine helsetjenester fra Kaiser Permanente i nærmere 30 år.

- Kaiser var ikke den optimale HMO den første tiden og vi opplevde venting og frustrasjon. Ikke minst etter at vi kunne bruke nettportalen deres er vi blitt mer fornøyde, sier Graves.

En HMO eller “health maintainance organisation” har ansvar for å levere alle slags helsetjenester til sine medlemmer, mot en forsikringspremie.

Gjennom pasientportalen “My Health Manager” får medlemmene tilgang til en rekke tjenester. Her kan de bestille legetime, enkelt bytte lege eller finne en spesialist om ønskelig. Hver lege har sin hjemmeside med opplysninger om utdannelse og spesialiteter.

Laboratorieresultater, vitale data som blodtrykk og vaksinasjonshistorikk kan enkelt følges med på. Fornying av medisiner gjøres online og de kan hentes på apoteket eller sendes i posten. Det er også en meldingstjeneste for å kommunisere direkte med helsepersonell man har vært i kontakt med.

- Vi kan også legge til digitale bilder, og er vi garantert svar innen 48 timer, men vanligvis får vi svar dagen etter, sier Graves.

Portalen gir også tilgang på kvalitetssikret helseinformasjon med et fokus på å styrke en forebyggende og helsefremmende livsstil.

Laster opp data

Kaiser Permanente har samarbeidet med programvare selskapet Epic for å lage “My Health Manager”. En del andre sykehus har kjøpt Microsoft Healthvault, som har mange av funksjonene til Kaiser, i tillegg til muligheter for å legge inn egne data automatisk.

Dersom du har en Polar pulsklokke kan du laste opp data fra denne til Healthvault, for å følge med på trening og puls. Det finnes blodsukkerapparat og blodtrykksmålere som automatisk laster pasientens data inn i portalen. Men en spesiell vekt kan din daglige veiing trådløst sendes til løsningen, og følger med på utviklingen.

Andre sykehus lar pasientene eksportere helseopplysninger til tredjeparts tjenester som Google Health, som et personlig arkiv der man kan velge hvem en ønsker å dele opplysningene videre med.

Her til lands finnes i dag mange av publikumstjenestene Kaiser tilbyr i California. Les videre på neste side!

Sikkerhet