Slik unngår du datakatastrofen

Slik unngår du datakatastrofen

Listen over katastrofer som kan ramme din datamaskin er lang. Slik unngår du søvnløse netter.

En feil i Outlook-databasen ødelegger hele e-postarkivet og sletter hele kontaktlisten din. En mappe feilslettes og visker ut viktige jobbdokumenter. En plutselig og uopprettelig feil på en harddisk skroter bilder fra de siste års ferier og alle mp3-filene dine. Listen over katastrofer som kan ramme deg og din datamaskin er lang, og veldig få er forberedt på at katastrofen kan ramme nettopp deg. Derfor lønner deg seg å ha en plan.

På den måten er data ganske likt penger. Økonomiske rådgivere anbefaler deg alltid å spre risikoen (de bør i alle fall gjøre det). Det vil si at du ikke skal ha alle sparepengene i for eksempel bare ett selskaps aksjer, men spre investeringen over flere selskaper. Går et av selskapene konk mister du i alle fall ikke alle pengene.

Det samme tankesettet kan også overføres til backup, eller på bedre norsk sikkerhetskopiering: Spre kopier av dataene dine på flere forskjellige lagringsmedier – da er du trygg selv om katastrofen skulle inntreffe.

Det finnes flere metoder for å sikre seg mot å miste viktige data. I denne artikkelen gir vi deg syv metoder for at katastrofen ikke skal ramme akkurat deg.

Metode 1: Full sikkerhetskopiering

Man får kjøpt eksterne harddisker på 300 GB for noen hundre kroner, og det er ingen grunn til ikke å ha i alle fall én koblet til pc-en. Men i stedet for manuelt å kopiere viktige data over, kan du bruke et kloningsverktøy som for eksempel Casper 4.0 . Dette verktøyet kan kjøre tidsvise og planlagte sikkerhetskopieringer av hele harddisken som sitter innen i pc-en. Om du vil, kan data komprimeres. En full sikkerhetskopiering av hele harddisken til en ekstern enhet er et godt første steg mot å hindre tap av data: For ryker pc-ens harddisk, er det bare å kjøpe en ny og overføre dataene fra den eksterne harddisken.

Metode 2: Fjernlagring av sikkerhetskopierte data

Selv om en kloning av absolutt hele harddisken har sine positive sider, bør man ikke glemme fordelene med bare å sikkerhetskopiere kritiske data som dokumenter, favoritter, finansielle data, eposter, adressebøker, osv. Av og til er det bare nødvendig å kopiere en håndfull filer for å være trygg, det tar mye mindre tid enn hele harddisken. Små mengder med sikkerhetskopiering kan fint utføres over internett. Også her finnes det verktøy som kan hjelpe. Tjenester som iDrive og MozyHome tilbyr begge to GB med gratis lagringsplass, og for snaue 25 kroner måneden kan man kjøpe ubegrenset med lagringsplass.

MozyHome tilbyr gratis lagringsplass.

Mozy benytter seg av en programvare som hjelper brukerne å velge hvilke filer som det bør tas sikkerhetskopi av, for eksempel viktige filer i Outlook. iDrive bruker et webgrensesnitt for valg av spesifikke filer og mapper som skal bevares.

Den store fordelen med begge disse alternativene, er at de gjør sikkerhetskopieringen automatisk og jobber i bakgrunnen med å laste opp nye og endrede filer mens du jobber.

Hvis du ikke ønsker å betale noen kroner for en automatisk sikkerhetskopiering, er det en mengde tjenester ute på nettet som lar deg lagre filer gratis. Adrive er ett eksempel som tilbyr hele 50 GB. Men her er det ingen synkronisering, og du må selv manuelt velge hvilke filer du vil kopiere.

LES OGSÅ: DEL 2: Metode 3 og 4

LES OGSÅ: DEL 3: Metode 5, 6 og 7

Les om:

Sikkerhet