Slik unngår du svindel på nett

Slik unngår du svindel på nett

BEDRIFTSTIPSET: Tretten prosent av den totale julehandelen foregår på nett. Vet du hvordan du sikrer deg mot fallgruvene?

Julehandel på nett vil nå nye høyder i år. Beregninger gjort av Centre of Reatil Researh og Kelkoo tyder på at nordmenn vil handle julegaver på nett for over 6,6 milliarder norske kroner.

Utnytter uforsiktighet

Marius Vesterby, markedssjef for Norton i Symantec, gir deg fem tips til hvilke forhåndsregler som bør tas i forbindelse med handel på nett.

- Jo mer folk handler på nett og via mobil, jo dyktigere blir nettkriminelle til å utnytte at folk er uerfarne og uforsiktige til å få tak i personlig informasjon som kredittkortnummer og annet, sier Marius Vesterby, markedssjef for Norton i Symantec.

Falske innsamlinger

Førjulshandelen frister nettkriminelle til å bli ekstra aktive i jakten på lette penger og opplysninger.

- Det kan være falske innsamlinger til gode formål eller annet som får uerfarne nettshoppere til å åpne lommeboken. Det er viktig at man sørger for at det er en sikker og troverdig hjemmeside man handler på, sier han i ifølge selskapet.

Her er fem enkle skritt til en sikrere julehandel:

1. Benytt kredittkort i stedet for kontokort. Et kontokort har direktekobling til din bankkonto.

2. Benytt et sterk passord. Et passord bør bestå av minst åtte tegn og inneholde tall, bokstaver og spesialtegn.

3. Let etter tegn som viser at siden er sikker. Sjekk om webbadressen inneholder “https” i stedet for“http”. “s” betyr at siden er sikker.

4. Se opp for falske pengeinnsamlinger. Mange lures til å gi penger til organisasjoner som ikke eksisterer. Du kan se om organisasjonen er ekte ved å undersøke om organisasjonen er medlem i Norges innsamlingsråd.

5. Beskytt pc-en, mobilen eller nettbrettet du handler fra. Sørg for at du har et heldekkende og oppdatert sikkerhetsløsning.

Sikkerhet