Slik var sikkerhetsåret 2009

Slik var sikkerhetsåret 2009

Falsk antivirus, nettsamfunn nye mål og ni ganger mer virusspam.

En av de tydeligste trusseltrendene i 2009 var at nettkriminelle i større grad brukte nyhetsbildet for å lokke nettbrukere til å oppgi konfidensiell informasjon og utnyttet de sosiale nettverkene til å kapre sensitiv informasjon og spre ondsinnet kode. I året som gikk inneholdt to prosent av all spam virus eller lenker til virus – en nidobling i forhold til året før, ifølge sikkerhetsselskapet Symantec.

I 2009 ble også de sosiale nettverkene brukt til å spre skadelig programvare. ”Koobface”-trojaneren logger inn på din Facebook-konto og sender meldinger til vennene dine. De svarer selvsagt med glede - tilliten dine venner har til deg utnyttes av skurkene.

Nettkriminelle hekter seg også raskt på kjendisnytt og katastrofer: Bare timer etter at Tiger Woods kjørte i et tre konstaterte Symantec at 70-80 prosent av de første treffene på de store søkemotorene var lenker til uønskete nettsteder kamuflert som Tiger Woods-nyheter. Michael Jackson og Patrick Swayzes dødsfall og selvsagt valget av president Barack Obama var andre spam-favoritter.

Falsk antivirus

Falske antivirusprogrammer var en annen nyhet i 2009. Programmene, som til forveksling ligner virkelig sikkerhetsprogramvare, påstår - feilaktig - at brukerens pc er angrepet av virus og presser brukeren til å laste ned og installere verdiløs programvare. Symantec identifiserte i 2009 hele 250 slike villedende sikkerhetsprogrammer.

De foreslår følgende retningslinjer for å unngå å bli infisert:

  • Ikke følg lenker fra epost, de kan være falske eller peke til nettsteder med skadelig kode. Tast i stedet inn nettadressen manuelt, dersom dette er en kjent og trygt nettsted.
  • Aldri se på, åpne eller kjør vedlegg til epost med mindre du vet med sikkerhet hva som ligger der og hvem som har sendt den. Vær skeptisk til all epost som ikke er direkte adressert til deg.
  • Vær forsiktig med pop-up vinduer og reklamebannere med mistenkelige feilmeldinger som dukker opp i nettleseren. Disse kan se ekte ut, men er ofte en metode for å få deg til å installere falske antivirusprogrammer.

Les om:

Sikkerhet