Snart kan du gå pin-koden din

Snart kan du gå pin-koden din

Ganglaget ditt kan brukes som autentisering mens mobilen ligger i lomma.

Det er kanskje ikke noe du tenker på i hverdagen, men din gange er faktisk ganske unik. Det har forskere ved Høgskolen i Gjøvik (HIG) tenkt mye på, siden 2005 har de hatt gange som biometrisk faktor på agendaen.

Nå begynner forskningen å bli konkret, i løpet av året håper det såkalte Nislab-miljøet på Gjøvik å ha på plass en app som rett og slett bruker telefonenes aksellerometer for å gjenkjenne eieren via ganglaget.

- Norge er blant de første i verden på ganglagsbiometri, sier Mohammed Omar Derawi, doktorgradsstipendiat i biometri ved Nislab ved HIG.

Biometri

Mange låser ikke telefonen sin med pin-kode. Stort sett kan årsaken oppsummeres med latskap, viser en undersøkelse om temaet. Med ganglagsbiometri skal det ikke så mye til å låse opp telefonen, er du på farta er den stort sett låst opp.

Biometribevegelsen inkluderer måten du avslutningsvis løfter telefonen ut av lommen på.

Da HIG startet forskningen sammen med en finsk utdanningsinstitusjon i 2005, var den ikke så praktisk brukbar. Men da smarttelefonene kom med en aksellerometerbrikke på innsiden, så forskerne ved HIG sitt snitt til å gjøre teknologien til allemannseie. Prototypen fungerer, og appen kommer etter planen i løpet av året.

- På den måten kan folk begynne å leke seg med dette, sier Derawi.

Menneskelig faktor

En utfordring er at systemet må lære seg dine ulike gangmønstre, den såkalte menneskelige faktor. Det er forskjell på din normalgange, din løpe-etter-bussen-gange og din har-nettopp-drukket-en-flaske-vin-gange. Det kan også være buksene dine har lommer på forskjellig plassering som gjør at mønstrene ikke gjenkjennes.

Løsningen er inntil videre at du kan legge inn forskjellige profiler. I tillegg har løsningen en nødlås i form av en pinkode, om du for eksempel plutselig brekker foten og må innfinne deg med krykkegåing.

Gangen blir registrert via kurver, støy fjernes fra kurvene og et mønster kommer til syne. Det er dette grafiske mønsteret som matches mot innlagt gangbiometri i telefonen og som låser den opp.

Forskerne er veldig fornøyde med den nyeste prototypen, nå skal det rett og slett være svært vanskelig å kopiere noens gangbiometri.

Få Computerworlds nyhetsbrev om helse og it

Også andre metoder

Nå håper forskerne å få i gang et samarbeid med blant annet helsesektoren. Nislab mener dette kan være en nyttig løsning i forbindelse med ehelsejournaler på nettbrett. Eller om akuttmedisinsk personale har en smarttelefon eller tilsvarende i lomma med blåtannsender som automatisk åpner dører på deres ferd mot operasjonsstua – få sekunder kan være forskjell på liv og død i helseverdenen.

Det kan også kjøre nytte i det Derawi skisserer som «Fall Detection System», som rett og slett oppdager når pasienter faller eller i ferd med å falle.

Forskerne håper også å få til et samarbeid med telekombransjen så løsningen kan tilpasses ulike mobiltelefoner pluss samarbeid med andre akademiske institusjoner.

Bortsett fra aksellerometerbasert ganglagebiometri har Nislab-forskerne også sett på muligheter for dørmattebasert ganglagedeteksjon og visuell ganglagsdeteksjon med videokamera.

Få Computerworlds nyhetsbrev om helse og it

Sikkerhet