Snart lovlig å kopiere HD-plater?

Snart lovlig å kopiere HD-plater?

I et forsøk på å komme kundene i møte foreslår AACS å tillate begrenset kopiering av HD-plater.

Samtalene mellom AACS, som utviklet kopisperren brukt i HD DVD og Blu-ray, og filmstudioene er inne i den avsluttende fasen. Om alt går som AACS ønsker vil HD-kundene snart kunne ta ekstrakopier av platene sine, helt lovlig.

LES OGSÅ: Ny HD-kryptering knekt før den er ute

Forslaget fra AACS er et forsøk på å komme kundene i møte når det gjelder kopibeskyttelse på HD DVD og Blu-ray. Svært mange kunder, og potensielle kunder, føler det svært urettferdig at de ikke kan ta sikkerhetskopier av lovlig kjøpte filmer.

Kopibeskyttelse på filmer har så langt ikke ført til problemer for andre enn betalende kunder. Piratene klarer uansett å omgå beskyttelsen uten større problemer, og bruker ofte som argument at de ikke har noe valg, ettersom de ikke lovlig kan kopiere som de vil, og derfor dropper å kjøpe filmer på ærlig vis.

Ikke fullstendig frislipp

Om forslaget til det nye lisenssystemet godkjennes av filmselskapene, kan det bety at kundene får lov til å ta et begrenset antall sikkerhetskopier av filmene sine. AACS foreslår også at det skal bli lov til å legge inn kopi av filmene på lokale mediesentermaskiner.

Konseptet kalles kontrollert kopiering, og vil ta hull på et av de sterkeste argumentene mot kopisikring, nettopp det at kunder ikke kan ta lovlige kopier av filmene de kjøper.

AACS LA, som blant annet har Sony, IBM, Walt Disney, Warner Bros og Microsoft som medlemmer, håper at filmselskapene går med på å gi kundene rett til å ta minst en kopi av filmene de kjøper.

Betalingsløsning?

Tanken er at innholdsleverandørene kan ta en avgift avhengig av hvor mange kopier du vil ta. Det gir for så vidt folk muligheten til å ta flere kopier av filmene de kjøper, for så å gi dem bort til venner, men AACS tror uansett at er slikt system totalt sett vil resultere i høyere salgstall.

For å få et slikt system til å fungere kan filmselskapene, eller tredjepartsleverandører, bli nødt til å sette opp lisensservere som holder oversikt over antallet kopier en kunde har laget. Kommende plater kan også bli utstyrt med DRM-teknologi, fra for eksempel Microsoft, som vil låse antallet tillatte kopieringer.

AACS LA jobber nå med å finne ut nøyaktig hvordan et slikt system vil fungere, men håper å ha avtalen klar innen kort tid.

LES OGSÅ: Kopierer HD-filmer til harddisken