Sommeren er høysesong for ID-tyveri

Sommeren er høysesong for ID-tyveri

Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS) hjelper deg til å unngå at kriminelle stjeler identiteten din.

Christian Meyer i NorSIS ID-tyveriprosjekt forteller at det hovedsaklig er to ting kriminelle er på jakt etter for å kunne begå identitetssvindel: informasjon om hvem du er, og et dokument som bekrefter dette.

Det ligger allerede mye informasjon om hvem vi er forskjellige steder på internett, enten det er Facebook, skattelister, telefonkataloger eller andre databaser. Dersom tyven også greier å få tak i personnummeret ditt, er risikoen stor for at han greier å bestille nye bank- og kredittkort i ditt navn.

LES OGSÅ:

Tankeløst med kontor på T-banen

Lås postkassen!

Hvordan får så tyven tak i personnummeret ditt? Blant annet ved å stjele post fra postkassen din!

Hvis tyven for eksempel vet at du er bortreist på ferie, kan han bestille nye kort og pinkoder som han også stjeler fra postkassen din, da slike ting som regel sendes til folkeregistrert adresse. Kanskje har tyven til og med endret adressen din i folkeregisteret?

LES OGSÅ:

Så mye er kortet ditt verd

NorSIS har utarbeidet en selvtest på nettsiden www.idtyveri.info som du kan ta for å bli klar over risikoen og hvilke tiltak du kan gjennomføre. I tillegg bør du følge disse rådene fra NorSIS:

- Lås postkassen din!

- Be naboen ta inn posten når du er på ferie.

- Ikke gi fra deg kredittkortet når du betaler, men ha det under oppsyn.

- Ha kontroll på pass og andre viktige dokumenter.

- Pinkoder og passord skal aldri deles med andre, ei heller banken din.

- Sjekk kontoutskrift og faktura til kredittkort grundig i etterkant.

Vær forsiktig med sosiale medier

I sommersesongen er vi ekstra sårbare på grunn av økt bruk av kredittkort i både inn- og utland, i tillegg til at vi gir fra oss mye informasjon om hvor vi er og hva vi gjør på sosiale medier som Facebook og Twitter.

Vær forsiktig med hvilke opplysninger du gir om deg selv, det kan være gull verdt for både identitets- og innbruddstyver.

LES OGSÅ:

- Facebook er skapt for å dele

Les om:

Sikkerhet