Søppelpost inntar mobiltelefonene

Søppelpost inntar mobiltelefonene

- Har ikke vært et problem tidligere, sukker Forbrukerombudet.

Sleipe svindlere har begynt å benytte mobilen for å kontakte norske forbrukere.

Forbrukerombudet får stadig flere henvendelser fra forvirrede personer som har mottatt sms om at de er vinnere av store pengepremier i internasjonale lotterier.

Øker i omfang

Denne typen svindelforsøk har tidligere vært populære på epost eller brev, men overgangen til mobiltelefoner er relativt ny.

- Det er noe vi har sett i større grad den siste tiden. Dette har ikke vært et like stort problem tidligere, sier Lars Grøndal, fagleder i Forbrukerombudet.

Svindlerne benytter ofte kjente merkenavn for å gjøre svindelen mer troverdig, og den siste tiden har mobilprodusenten Samsung blitt oppgitt som avsender. Slik ser en av de siste meldingene ut:

"YOUR MOBILE NUMBER HAS BEEN AWARDET 650.000 GBP IN 2010 SAMSUNG GROUP EVO. YOUR PIN IS (SMG-E10). SEND PIN TO EMAIL: samsungevo@live.co.uk call: +447024081549"

- Utvis forsiktighet

Grøndal forteller at man ikke vet sikkert hvordan svindlerne får tak i folks telefonnumre, men at det er kjent at mange spammere bruker programmer for å tråle nettet etter mobilnummer.

- Man må være forsiktig med å legge ut nummer på nettet. Man kan eventuelt forsøke å maskere nummeret, så det blir vanskeligere å finne, oppfordrer han.

- Det er også viktig å utvise generell forsiktighet, og ikke oppgi mobilnummeret om man for eksempel deltar i en konkurranse på nett.

Bør ikke svare

Forbrukerombudet har nå gått ut og advart sterkt mot å svare via kontaktinformasjonen som oppgis i meldinger om gevinster.

- Man bør ikke under noen omstendighet svare på meldingene. Man burde slette dem, og eventuelt sende en klage til oss i Forbrukerombudet, sier Grøndal.

Han advarer også mot å svare på epostadressen som er oppgitt i meldingen.

- Spammeren vil da få vite både at epostadressen din og mobilnummeret ditt er aktive. Da risikerer man enda mer spam, og hvis man går videre derfra og gir ut ytterligere info er det jo ingen grenser for de videre konsekvensene.

Les om:

Sikkerhet