Sørg for tilgjengelighet – også i sommerferien

FERIE FRA BEKYMRINGER: Ved å unngå nedetid, slette unødvendig data og sørge for å ha rutinene på plass mener it-selskapet Veeam at du vil sikre at bedriftens applikasjoner, tjenester og data er tilgjengelig hele sommeren gjennom. (Illustrasjon: Pixabay)

Sørg for tilgjengelighet i sommerferien

Veeam kommer med tre tips som gjør deg klar for sommerferien. 

Sommerferien nærmer seg med stormskritt, men selv om store deler av befolkningen er på ferie, betyr det ikke det at vi tar oss fri fra forventningene om kontinuerlig tilgang på applikasjoner, tjenester og data.

Milliontap

Veeam har utført en undersøkelse der det kommer frem at bedrifter risikerer å tape millioner av kroner ved nedetid i form av tapte inntekter, produktivitet og data som mistes på grunn av løsninger som ikke fungerer som de skal. Om ikke rutinene er på plass før ferien, risikerer man derfor unødvendig lange driftsstopp og høye kostnader om uhellet først skulle være ute, heter det i en melding fra selskapet. 

Nå kommer derfor it-selskapet, som fokuserer på virtualisering, med tre forhåndsregler som skal sikre at bedriftens applikasjoner, tjenester og data er tilgjengelig sommeren gjennom.

Unngå nedetid

Det er ikke lenger slik at nedetid, planlagt eller ikke, ikke vil ha en direkte effekt på vitale tjenester, enten den er snakk om omsetning eller omdømme.

I en tid hvor det forventes at tjenester og produkter skal være tilgjengelig til alle døgnets tider, må både ikke-planlagt og planlagt nedetid anses som uakseptabelt, spesielt siden det i dag er mulig å unngå.

Selv om de ansatte i et selskap er klar over at systemet vil være nede i en periode, vil det likevel kunne ha en negativ påvirkning på produktivitet, inntjening og arbeidsflyt. For ikke å snakke om kunder som ikke får tilgang til tjenestene de er ute etter – kanskje midt på natten norsk tid fordi de oppholder seg i et land med en annen tidssone. En moderne bedrift trenger konstant og pålitelige datatilgjengelighet – kanskje spesielt i ferien.

Slett unødvendig data

Det er få ting som er så lite anerkjent som et problem og som samtidig har en så stor påvirkning på en bedrifts tilgjengelighet som søppeldata.

Veeam peker på at søppeldata spiser opp ressursene i datasenteret, og kan forårsake dårlig ytelse og systemfeil. For å opprettholde god tilgjengelighet er det vesentlig å holde søppeldata under kontroll.

Vanlige syndere er installasjonsfilene til en programvare som dupliseres på mange forskjellige steder, eller virtuelle maskiner som er usynlige fordi de har blitt fjernet fra lageret, men ikke slettet.

Ikke ta vare på data «bare i tilfelle» da det fort ender med at man har en mengde data som ingen vet hva er, men som ingen tør å slette fordi det kanskje er noe viktig, oppfordrer selskapet.

Ha rutinene på plass 

For å sikre at tjenester, applikasjoner og data er tilgjengelig gjennom hele ferien, er det ikke bare it-løsningene som må være på plass, men også rutinene, melder Veeam.

Planer for hvordan en gjenoppretting raskest og enklest skal gjøres når uhellet først er ute, er avgjørende om man skal unngå unødvendig lang nedetid og høye kostander.

Om prosessene for gjenoppretting er på plass og godt kjent av bedriftens ansatte, skal det ikke være nødvendig å bruke mer enn 15 minutter for å få alt opp å gå igjen.

Tilgjengelighet er like viktig i ferien som ellers på året, og nedetid er kostbart uansett når på året den inntreffer, melder selskapet. 

Sikkerhet