- Spam medvirker til planetdrap

- Spam medvirker til planetdrap

Alle hater spam. Nå får søppelposten også skylden for global oppvarming.

Ikke bare fyller spam opp mailboksen, spam er også en solid bidragsyter til global oppvarming, påpeker sikkerhetsprogramvareselskapet Mcafee i en rapport.

- Når du ser på det fra et brukerperspektiv snakker vi bare om 0,3 gram karbondioksid per spam-beskjed. Men når du legger dette sammen, er det definitivt betydningsfullt, sier direktør for sikkerhetsforskning og kommunikasjon ved Mcafees Avert Lab, Dave Marcus, til Computerworlds internasjonale nyhetstjeneste.

Det estimeres det at 62 billioner (62 trillion) spam-eposter sendes årlig, og at disse konsumerer 33 milliarder kilowattimer, nok til å gi strøm til 2,4 millioner hjem.

I tillegg slipper all denne spammen karbondioksid tilsvarende 3,1 millioner biler med forbruk på 7,5 milliarder liter bensin, ifølge rapporten som er skrevet av konsulentselskapet ICF International.

Litt uklart faktagrunnlag

Det er imidlertid en del ubesvarte spørsmål i rapporten. Mcafee har for eksempel ikke notert et estimat for daglig energiforbruk fra pc eller server. Det er heller ingen detaljer rundt hva slags metode eller antakelser ICF har brukt for å konkludere med sine tall.

Forskerne skriver for eksempel ingenting om hva de forventer at datamaskinene gjør når de ikke brukes til å filtrere eller å lese spam-beskjeder, og heller ikke noe om hvordan energien brukes av andre applikasjoner. Det er fullt mulig at datamaskinene brukes til oppgaver som forbruker vesentlig mer karbondioksid enn applikasjonene som slåss mot spam.

Mcafee har henvist til ICF når det gjelder spørsmål om undersøkelsen, og disse har ikke vært tilgjengelig for kommentar da artikkelen ble publisert.

Spam = kjipt

Like fullt kan man si seg enig med Mcafee i at spam på flere måter er en uting, og at det å bekjempe spam, enten ved å gå i angripe kilden eller ved å filtrere bort den uønskede eposten, også er positivt for folk flest.

- Det er mye bedre enn om brukeren må renske sin egen innboks, sier Marcus.

Men det er ikke bare-bare, selv for serverne. For eksempel har både Ventelo og Telenor sine servere hatt sine problemer med spam.

Spam har lenge vært noe leverandører av sikkerhetsprogrammer har fokusert på, men Mcafee ønsket å vinkle debatten over på miljøet fremfor på irritasjon hos forbruker.

- Dette gir folk en ny måte å se på saken. Sett bort fra irritasjonsfaktoren har spam faktisk store virkninger på miljøet, sier han.

Les om: