Spam-par får milliard-bot

Spam-par får milliard-bot

En absurd mengde søppelpost førte til alt annet enn økonomisk gevinst for et ektepar i USA.

Nettleverandøren CIS i USA ble i løpet av fire måneder i 2003 bombardert av søppelpost. På det verste fikk CIS så mange som 500 millioner søppelposter hver eneste dag.

LES OGSÅ: 30 år med søppelpost

Det er ekteparet Henry Perez og Suzanne Bartok som skal stå bak. De har nå blitt dømt, og har fått en svimlende bot på hele 236 millioner dollar.

Dette tilsvarer omlag 1,5 milliarder norske kroner.

Forrige uke fikk Telenor problemer på grunn av søppelpost, da mange kunder ikke fikk mottatt epost. Den enorme mengden med søppelpost CIS fikk skapte naturlig nok enda større problemer.

LES OGSÅ: Spam-boom gir Telenor problemer

- Vi måtte gjøre noe, eller dø. Dette var mye mer enn en ubehagelighet for oss, sier eieren av selskapet, Robert Kramer Ill, til Computerworlds internasjonale nyhetstjeneste.

Søppelposten ødela båndbredden for kundene, og Kramer måtte gjøre kostbare invisteringer for å takle stormen. Firmaet skal også ha mistet mange kunder som følge av problemene. De hadde 5000 kunder i 2001, og bare 1200 i 2004.

Ekteparet skal ha brukt et program kalt Bulk Mailing 4 Dummies for å spre den enorme mengden epost. Ekteparet mener det hele var en lovlig operasjon, men den kjøpte ikke dommeren.

LES OGSÅ: Tidenes beste søppelpost

CIS har blitt offer for søppelpost tidligere, og ført flere slike rettsaker. Ti ganger har de vunnet, men å faktisk få bøtene betalt har vært vanskelig.

Mange av bakmennene er nemlig konkurs, og har flyttet pengene til utlandet eller rett og slett gjemt dem vekk. Men mengden søppelpost skal ha minsket betraktelig de siste årene, noe Kramer tror er et resultat av at bakmenn har blitt satt ansvarlig for å spre søppelet.

Les om:

Sikkerhet