- Spameksplosjon på Facebook

- Spameksplosjon på Facebook

Det nye meldingssystemet kan overta problemene med dagens epost.

Mandag lanserte Facebook en egen meldingstjeneste som skal samle chat, sms og epost, men nå frykter sikkerhetseksperter at det nye systemet vil trekke til seg spammere og andre nettkriminelle. Når epost inkluderes i Facebook-tjenesten vil nemlig disse ha enda en måte å nå ut til folk på.

- Historisk sett har ikke Facebook meg bekjent implementert noen filtermekanismer på meldingssystemet sitt, sier sikkerhetssjef Chet Wisniewski ved antivirusfirmaet Sophos til Computerworlds nyhetstjeneste.

- Vi har sett gjentakende angrep ved bruk av Facebookmeldinger og -chat som Facebook har slitt med å få slutt på.

Også Dylan Morss, sjef for Symantecs antispam-avdeling, aner kommende problemer for det sosiale nettverket.

- En av tingene man bør notere seg ved Facebook Messages er at det integrerer eksisterende kommunikasjonsmetoder, som epost og chat, men disse er allerede kilder til spam og farlige systemer, sier han.

Ormtrøbbel

Begge ekspertene er spesielt bekymret for Koobface-ormen, et ondsinnet program som lenge har skapt trøbbel både på Facebook og andre sosiale nettverk. Ormen lurer brukerne til å trykke på lenker som leder til farlige nedlastinger, som igjen kan kapre offerets Facebook-profil.

- Jo flere måter Facebook-brukere har til å kommunisere med hverandre, jo mer attraktivt blir systemet for Koobface, mener Wisniewski.

- Jeg blir ikke overrasket om en ny versjon av Koobface snart dukker opp. På den måten vil spam eller farlige programmer se ut som de kommer fra en venn man stoler på.

Nye sikkerhetstiltak

Facebook selv sier selskapet har implementert sikkerhetstiltak for å beskytte brukerne sine, blant annet et antispam-filter for innkommende epost.

- Vi har kontaktet et tredjepartsselskap for å supplementere spamfinnerne og beskyttelse for meldinger sendt fra epostadresser utenfor Facebook, sier en talsperson fra selskapet til Computerworlds nyhetstjeneste.

Hvem denne tredjeparten er, er ennå ikke offentliggjort, men Facebook har gjort det kjent at det vil bli mulig å blokkere meldinger fra andre enn Facebook-venner i innboksen. Epostmeldinger fra andre brukere vil havne i en egen postfil kalt "andre".

Nettverkets eksisterende teknologi skal også ha sikkerhetsfunksjoner for å oppdage kaprede profiler og stoppe spam som sendes ut fra dem.

- Når vi oppdager en falsk melding sletter vi alle eksemplarene av den over hele nettverket, sier talspersonen videre.

Utvis forsiktighet

Både Wisniewski og Morss mener likevel det svakeste leddet i Facebook-sikkerheten er brukerne selv, og oppfordrer folk til å utvise forsiktighet og nettvett i bruken av det sosiale nettverket.

-Vær forsiktig. Ikke klikk på linker, og ikke lukk opp vedlegg du ikke vet hva er, sier Morss.

Les om:

Sikkerhet