Splitte mine bramseil!

Splitte mine bramseil!

KOMMENTAR: Å angripe nettpirater for å stanse piratkopiering, fungerer like bra som å drepe islamister for stanse terroren.

Jeg har stjålet én ting i løpet av mitt liv. Det var en pennholder min morfar hadde. Den var formet som en liten bil. Den var helt fantastisk. Og jeg klarte ikke å holde fingra av fatet. Jeg ble, selvfølgelig, tatt på fersk gjerning, og jeg fikk, selvfølgelig, et forferdelig tilfelle av dårlig samvittighet.

Etter dette ble jeg relativt lovgyldig. Før jeg havna på skråplanet nok en gang.

Da jeg fattet interesse for datamaskiner, ble jeg introdusert til en verden som i stor grad baserte seg på tyveri. Vi spilte piratkopierte spill, lyttet til piratkopiert musikk og lekte med piratkopiert programvare. På 90-tallet var det ingen av oss som tvilte på at dette var riktig. Vi saumfarte dataparty-er, internettet var for tregt, og vi var stadig på jakt etter det nye spillet, den nye plata, den nye versjonen av Photoshop.

Hvorfor? Vi var barn. Vi visste ikke bedre. Og ingen satt spørsmålstegn. Bortsett fra min mor. Men hun sa jo så mye rart.

Gamle synder

I dag har jeg lagt fra meg piratkopieringen. Men det er ikke fritt for at jeg til tider blir fristet til å gå tilbake til gamle synder.

Hvorfor? Jeg er voksen. Jeg vet bedre. Og folk setter store spørsmålstegn. Men ofte er piratmåten bedre enn alternativet.

Ta eksempelet med Itunes Store. De selger mye god musikk, til en helt grei pris, gjennom et fint system. Men skal jeg betale 80 kroner for et album, krever jeg at jeg kan spille det av på andre enheter enn min Iphone. Alternativet: Piratkopiering.

Bruker jeg over 500 kroner på et dataspill som Spore, regner jeg med at det er mitt, og bare mitt. Men så viser det seg at jeg bare kan installere spillet fem ganger, før det blir ubrukelig. Alternativet: Piratkopiering. Jeg vil gjerne følge med på Lost, men takler ikke TV Norges hyppige reklamepauser, og får ikke se den i HD. Alternativet: Piratkopiering.

Krigen mot terror

USA er i gang med kampen mot terror. De regner med at ved å drepe mange nok ekstreme islamister, vil de roe seg ned og heller fordype seg i veving og yoga enn å sprenge seg selv og andre i lufta.

Hele den vestlige verden er i gang med kampen mot nettpirater. Sverige innførte forrige uke en ny lov som gir de store gutta flere våpen i kampen, og Pirate Bay risikerer å måtte oppgi alle sine brukere. Ved å terge på seg hele denne gjengen, regner film-, musikk- og spillbransjen med at piratene vil legge fra seg kopieringen og heller bruke evnene sine til å finne en kur mot AIDS.

Men islamister sprenger seg ikke selv i lufta bare fordi de kan. Nettpiratene kopierer ikke innhold bare fordi det er billigere. De har sine grunner, og begge leire får bare større samhold og flere gode argumenter jo mer man angriper dem.

Så kast loss, kjære mediebransje, skatten er nær. Men inntil dere kan gi piratene et bedre tilbud enn det de allerede bruker, kommer det fortsatt til å lukte krutt på det åpne hav. Gå ned med skipet, eller bygg et nytt.

Les om:

Sikkerhet