Spydig trojaner sletter filer

Spydig trojaner sletter filer

En nyoppdaget trojaner ikke bare sletter data på maskinen, den erter deg i samme slengen.

Trojaneren som kalles Botvoice.A ble oppdaget av sikkerhetsselskapet Pandora i forrige uke. Botvoice.A er en såkalt trojansk hest, som er et lite program brukeren selv uvitende må laste ned og installere før det kan gjøre noen skade. Og når dèt er gjort, blir det virkelig ille.

Programmet setter i gang med å slette alle data på maskinen, noe som er ille nok i seg selv. Det lille ekstra med denne trojaneren er altså at den spiller en lydbeskjed i samme slengen, sånn bare for å virkelig gni det inn.

Trojaneren kommer med beskjeden ”You have been infected, I repeat, you have been infected and your system files have been deleted. Sorry. Have a nice day and bye bye.” Altså en melding om at maskinen er smittet og alle filene slettet, og en liten hilsen på slutten for å virkelig sette prikken over i-en.

Lydbeskjeden spilles via Windows eget tekst-til-tale program. Alle Windows-versjoner, fra Windows 95 til Vista er i faresonen.

Til forskjell fra virus, kan ikke Botvoice.A hoppe fra maskin til maskin på egen hånd, men spres heller via fildelingsnettverk og den slags.

Ifølge Roger Thompson, teknologisjef hos Exploit Prevention Lbs, er trojaneren svært annerledes enn andre skadelige programmer, ettersom den er laget kun for å gjøre skade på utsatte datamaskiner.

– Jeg har ikke sett så hjernedød vandalisme på flere år. Den gode nyheten er at en slik trojaner neppe vil oppnå stor spredning, siden alt slikt er drevet av profitt om dagen, og det er ikke mye penger å tjene på å erte folk, sier Thompson til IDGs nyhetstjeneste.

LES OGSÅ: Ny trojaner rapper data

Les om:

Sikkerhet