Statsbudsjettet gir til slettehjelp

Statsbudsjettet gir til slettehjelp

Regjeringen vil gi Datatilsynet 5,1 millioner. Norsis får også millionbeløp.

I revidert statsbudsjett foreslås det å gi 5,1 millioner til Datatilsynet. Disse skal gå til følgende tre prosjekter:

  • «Utvidelse av personombudsordningen og heving av kunnskapen om personvern, internkontroll og informasjonssikkerhet i norske virksomheter.»
  • «Styrking av personvernet for elever grunnskolen.»
  • «Etablering av en slettehjelpordning for å fjerne uønskede nettytringer/ internett-krenkelser.»

Datatilsynet jubler

For sistnevntes del skal det startes et forsøk over to år, men om hjelpeinstansen blir vellykket kan den bli permanent.

- Dette kan ramme oss alle, enten det skyldes et øyeblikks ubetenksomhet når du selv sitter foran skjermen, eller andres misbruk av internett. Uansett må vi kunne hjelpe folk med å få krenkende personopplysninger slettet, sier fornyings- og administrasjonsminister Heidi Grande Røys i en pressemelding.

Ove Skåra, informasjonsdirektør i Datatilsynet, er meget tilfreds.

- Dette er vi veldig fornøyd med.

Nå gjenstår det rent praktiske, ifølge Skåra.

- Vi må gå sammen med departementet og se hvilke forventninger og mål samt hvilken vekting de ulike prosjektene får, sier han.

Tre krevende prosjekter

Skåra legger ikke skjul på at det er snakk om krevende prosjekter. Men slettehjelp blir uansett kjærkomment, tror han.

- Det er store utfordringer knyttet til folk som føler det blir publisert personopplysninger de ikke riktig vet hvordan de skal få gjort noe med. Pengene vil gjøre at det blir et sted å henvende seg hvor man kan få råd om hvordan informasjonen kan fås bort. Vi vil ikke sitte med noen sletteknapp, men komme med råd og veiledning til hvordan man kan komme i kontakt med de med slettemulighet, abuse-team også videre, sier Skåra.

Pengene vil rent konkret gå til personell, skaping av rutiner og informering om ordningene.

- Er det 5,1 millioner mye i denne sammenheng?

- Vi må sammen med departementet definere hvordan pengene skal fordeles mellom disse tre utfordringene. Det blir ikke så veldig mange penger igjen når summen skal splittes i tre potter. Men vi er likevel veldig tilfreds, sier Skåra.

Norsis får også penger

I tillegg foreslår regjeringen, slik Computerworld skrev forrige uke, å gi penger til Norsis, Norsk senter for informasjonssikring.

Regjeringen foreslår nærmere bestemt å øke bevilgningene fra 4,2 til 6,2 millioner kroner, altså med 2 millioner kroner.

- Dette er gledelige nyheter, jubler Tore Larsen Ordreløkken, leder for Norsis.

- Ved å øke støtten og fullfinansiere Norsis sikrer vi senterets uavhengighet og styrker det kompetansebyggende og rådgivende arbeidet med informasjonssikkerhet, sa Fornyingsminister Heidi Grande Røys til Computerworld i forrige uke.

Sikkerhet