Stjal id fra Idol-kjendis

Stjal id fra Idol-kjendis

Idol-dommer Jan Fredrik Karlsens identitet ble misbrukt til mobilabonnement og adresseendring.

I postkassen fant Jan Fredrik Karlsen i går et brev som ønsket ham velkommen som kunde i mobilselskapet Lebara. Et abonnement han aldri har bestilt. Id-tyver stjal Idol-dommerens personnummer og forandret adressen hans.

- Det er ekkelt og skremmende at noen har stjålet min identitet. Det vil ta mye energi og tid å rydde opp, hvis det viser seg å være omfattende svindel, sier en oppgitt Karlsen til VG.

Idol-dommeren fant ut om id-tyveriet ved en ren tilfeldighet: I går skulle han opprette konto i en ny bank. Da han ble bedt om å sjekke om de hadde riktig folkeregistrert adresse på ham, dukket det opp en adresse i Maridalsveien i Oslo som han aldri hadde hørt om.

Den falske adressen var automatisk blitt registrert av Karlsens bank og forsikringsselskap. Skatteetaten har ansvaret for både personnummer og folkeregistrert adresse. Informasjonsdirektør Lise Halvorsen i Skatteetaten mener hovedproblemet er at flere bedrifter tillater bruk av personnummer til å kjøpe tjenester, uten å sjekke mot et id-kort med navn og bilde.

Salgs- og markedssjef Eirik Våge i Lebara opplyser til VG at SIM-kortet ble kjøpt i ett av deres utsalg i forrige uke. Det ble sperret da VG gjorde selskapet, som spesialiserer seg på billige utenlandssamtaler, oppmerksomme på glippen.

- Kjøper hadde norsk personnummer og folkeregistrert adresse. Da er det ikke et krav fra Post- og teletilsynet at vi sjekker legitimasjon, sier han til VG.

Les hele saken her.

Les om:

Sikkerhet