- Storberget lyver om direktivet!

- Storberget lyver om direktivet!

INTERVJUET: Anders Brenna varsler sivilt opprør mot datalagringsdirektivet.

- Jeg er redd løpet er kjørt, men frykter konsekvensene. Det er mange som er sinte nå. Hvis dette går igjennom vil de neste rundene foregå i rettssalen, og deretter vil teknologene ta over. Da snakker vi om et sivilt opprør.

- Det høres ut som en trussel?

- Det er ikke ment som det, men folk er forbannet. Jeg er forbannet jeg også.

- Hvorfor det?

- Først og fremst fordi politikere er i ferd med å banke igjennom et livsfarlig direktiv, uten å ha satt seg tilstrekkelig inn i saken og uten å lytte til motstanderne. Det ser ut til at Høyre og Arbeiderpartiet vil bruke partipisken i frykt for EU. Det provoserer.

Store konsekvenser

La oss nevne det med en gang. Anders Brenna snakker med store bokstaver og fet skrift. Det går fort og høyt for den nyvalgte lederen for Stopp datalagringsdirektivet. Kampanjeorganisasjonen har mobilisert bredt mot EUs lagringsdirektiv, et direktiv som trolig vil stemmes frem om kort tid. Brenna frykter et vedtak før jul.

- Hva er det egentlig som er så galt med direktivet?

- Politikerne i EU ønsker selvsagt å stoppe pedofili, terror og alvorlig kriminalitet. Det ønsker vi også. Sånn sett er målsetningene de samme.

- Da trenger de et bedre verktøy?

- Visste du at datakrimavdelingen i Kripos bare får etterforsket fem sakskomplekser i året? Effektiviteten handler om bruk av ressurser, ikke om nye verktøy. Politiet er nøkkelen til suksess, og jeg har et hundre prosent tro på deres gode intensjoner.

- Så hvorfor ikke gi dem verktøyene de ber om?

- Fordi konsekvensene er så store for oss alle. Fordi direktivet tvert i mot vil være et redskap for kriminelle. Fordi politiet allerede har verktøyene de trenger. Blant annet.

Våt drøm

EUs datalagringsdirektiv har skapt debatt. Tilhengerne mener ny teknologi har gitt nye arenaer for kriminalitet, og at man følgelig trenger nye verktøy for å hanskes med denne kriminaliteten. Eksempelvis er digitale lovbrudd ofte internasjonal og distribuert over nett, blant annet barneporno. Motstanderne mener politiet har tilstrekkelig med verktøy i dag, er kritisk til hvor sikker en slik personsensitiv lagring vil være og frykter at man går i retning av et overvåkningssamfunn.

- Du sier også at direktivet vil bli et verktøy for kriminelle. Er ikke det å snu ting på hodet?

- På ingen måte. Det er fascinerende å se Jonas Gahr Støre fordømme de siste Wikileaks-avsløringene og samtidig hylle datalagringsdirektivet. Wikileaks pluss datadirektivet er som 2+2=4.

- Hva mener du?

- Datalagringsdirektivet er en våt drøm for terrorister og kriminelle. Å tro at informasjonen ikke vil lekke ut er naivt. Tenk hvilken mulighet denne informasjonen gir. Tenk hvilken verdi den har. Tenk hvilke muligheter det gir for industrispionasje.

- Du forutsetter at sikker lagring er umulig?

- Det som kjennetegner den perfekte forbrytelse er at ingen vet om den. Å høre politikere snakke om lagring av data er som å høre Departementenes servicesenter fortelle at data aldri har kommet på avveie. Det er løgn. Vi vet at informasjon vil lekke, og den risikoen kjenner politikerne til også.

Muligens arrogant å kalle meningsmostandere for løgnere, medgir Brenna. Les mer på neste side!

Les om:

Sikkerhet