Storebror hører deg

Storebror hører deg

To sveitsiske studenter har klart å avlytte tastetrykk på 20 meters avstand. Se oppskriften.

De to studentene innen sikkerhet og kryptering, Martin Vuagnoux og Sylvain Pasini, har gjort et eksperiment for å vise hvor enkelt det er å avlytte trykk på tastatur.

Nå for tiden er det trojanervirus som er det store skumle i forhold til tastaturavlytting. Ved å logge hva som skrives via en såkalt keylogger, for så å sende all datafangsten - om det så er nettbankdata eller epostpassord - over nettet til en eller annen slu kriminell har denne typen trojanere skapt frykt og uro.

En god lytter

Men virussjekkere har så langt klart å fakke de fleste slike ondsinnede programmer.

Installasjonen til de to studentene kan imidlertid ikke fanges opp av et antivirusprogram, ettersom det er en maskinvare- og ikke programvarebasert avlytting.

SE CWTV: Digitale spioner

Fra en avstand på opp til 20 meter unna klarte de to å fange opp hva som ble skrevet på tastatur via en antenne.

Gjelder USB, Ps2 og laptop

Studentene testet elleve forskjellige tastatur fra forskjellige leverandører mellom 2001 og 2008 og samtlige kunne avlyttes. Via den hypersensitive antennen klarte de rett og slett å snappe opp de elektriske signalene som tastaturet sender til datamaskinen via usb eller ps2-porten. Eksperimentet viste at også tastatur på bærbare datamaskiner kan avlyttes fra lang avstand.

De to studentene, som stammer fra universitetet Ecole Polutechnique Fédérale de Lasusanne i Sveits, har skrevet en avhandling om emnet, som kritiserer tastaturleverandører for å bruke for billige komponenter, skriver vår svenske søsterpublikasjon Computer Sweden.

De viser også til demonstrasjoner og mer detaljert forklaring av teknikken her.

Les om:

Sikkerhet