Storsvindler gir it-råd

Storsvindler gir it-råd

Frank Abagnale, kjent fra filmen Catch me if you can, snakker ut om svindel. For mye tillit til folk, mener han.

I flere år drev Frank Abagnale storsvindel ved hjelp av forfalskning av sjekker i USA. Etter han ble arrestert, begynte han å jobbe for FBI med nøyaktig det samme. Nå gir han it-sikkerhetsråd, og forteller at tidene har endret seg til det verre.

For mye tillit

I et intervju med med amerikanske Computerworld, peker Abagnale på at den største sikkerhetstrusselen innen it er internt i et selskap, spesielt de personene som drifter systemene. Selskapene glemmer å gjøre bakgrunnssjekk av personer som ansettes.

- Min erfaring er at om det er en mann eller kvinne som har laget systemet, så er det en mann eller kvinne som kan slå det, sier Abagnale.

Ny tid

- Det er 4.000 ganger enklere å gjøre i dag det jeg gjorde for 40 år siden, og jeg vil sannsynligvis ikke havne i fengsel for det. Teknologi avler kriminalitet, det har det alltid gjort, og det vil det alltid gjøre, sier Abagnale.

Da Abagnale forfalsket sjekker, krevde det blant annet en maskin som var ment for tre personer å håndtere, samt omstendelige prosesser med negativer, trykkplater og kjemikalier. I dag gjør han samme produksjonen i løpet av 15 minutter med en bærbar pc og en skriver.

Mangler ryggrad

Abagnale begynte med forfalsking av sjekker for å overleve, etter at han rømte hjemmefra da han var 16 år. Han tror ikke det er de samme motivene som driver en tenåringshacker i dag, og gir mye av skylden på manglende moral og etikk i samfunnet.

- Vi lever i et samfunn som ikke lærer bort etikk hjemme eller på skolen, fordi læreren vil bli anklaget for å lære bort moral. Vi får en del unge mennesker som ikke eier karakter, ikke har etikk og som ikke har noen problemer med å svindle, stjele eller lure andre, sier Abagnale til Computerworld.

Han understreker også at det ikke er noen reell fare for å havne i fengsel. Dessuten er straffene så lave at det ikke fungerer som noen trussel å bli sendt i fengsel.

LES OGSÅ: Sikkerhet sluker it-budsjettene

Les om:

Sikkerhet