Stort it-angrep mot Sverige

Stort it-angrep mot Sverige

Innbrudd og tjenestenektangrep mot svenske nettsteder spores til Tyrkia, og settes i sammenheng med nye Muhammed-tegninger.

En rekke svenske nettsteder er rammet av innbrudd og tjenestenekt den siste tiden. Angrepene har økt kraftig i antall etter at svenske medier publiserte en tegning av kunstneren Lars Vilks som viser profeten Muhammed med hundekropp.

– Vi kan bekrefte en økende mengde angrep mot svenske nettsider, sier Stefan Grinneby, som leder Sveriges IT-incidentcentrum, Sitic, til Computer Sweden.

De siste ukene har flere kunder hos webhotellet Oderland fått sine nettsider tilgriset med aggressive politiske budskap på svensk og tyrkisk. Sikkerhetshull i programvaren hos kundene er utnyttet og Oderland har sporet angrepet til Tyrkia.

Tidligere denne månden ble selskapet rammet av et tjenestenektangrep som innebar at serverne ble overbelastet med trafikk på rundt 600 megabit per sekund.

"Down with Sweden!"

I Jönköping har hackere brutt seg inn i kommunale webservere og endret innholdet på nettsidene til 20 skoler. Innbruddet skjedde samtidig som Lars Vilks deltok i et møte i byens museum. Nettsidene er fortsatt nede i påvente av en bedre sikkerhetsløsning, skriver Computer Sweden.

Computer Sweden er selv blitt rammet av it-angrepene. Nettsiden som møtte besøkere på idg.se i morges innholdt religiøse budskap på tyrkisk samt teksten”Down with! Down with! Sweden!”. Siden ble raskt tatt ned og sikkerhetshullet er nå tettet hos vår svenske søsterpublikasjon.

LES SAKEN HER: It-krig mot svenska webbplatser

Tidligere i år ble Estland rammet av liknende it-krigføring etter at myndighetene flyttet et kontroversielt russisk krigsmonument. Landets it-infrastruktur ble lammet i flere uker etter at gigantiske datastrømmer gjorde flere sentrale nettsteder utilgjengelige.

Les om:

Sikkerhet