Styr unna disse Facebook-tabbene

Styr unna disse Facebook-tabbene

Skryt, nakenbilder, jobbhets og utpressing. Ikke alle klarte å la være.

Glem tradisjonelle teknologiselskaper som IBM eller HP. Verden er mest opptatt av Facebook. Det som startet som tidsfordriv ungdommer har blitt større enn Google. I hvert fall i økonomisk luftslottsammenheng.

Så å være på Facebook er omtrent som ”å være eller ikke være”. Men ikke alt vi foretar oss der er like lurt. Nettstedet til Time Magazine, Techland, har satt opp en liste over de ti dummeste tingene man kan gjøre på Facebook .

Vi overtar gjerne denne ”Dum og dummere-listen” for å advare våre lesere. Selv om vi selvsagt ikke tror de driver med slikt.

Dette må du ikke gjøre:

1. Å skrive hvor mye man hater jobben sin

Vi alle har våre stunder vi ikke trives like godt på jobben. Det kan du si hjemme eller en fredagskveld til noen kompiser. Men å skrive det på Facebook er ikke lurt. Det hender kolleger og sjefer også befinner seg der.

Det erfarte Dr. June Talvitie-Siple, tidligere ansatt ved Cohasset High School i Massachusetts, USA. Hun omtalte foreldrene til sine elever som "arrogante and sossete", og studentene hennes som “bakteriebefengte” (germ bags).

Det var slutten på hennes karriere ved Cohasset High School.

2. Å posere på alkoholbilder med ungdom

Kanskje ikke så farlig i Norge, men man vet aldri her heller. I USA går politiet temmelig aggressivt ut mot alkoholkonsum blant mindreårige. Ifølge Time benytter snuten seg av Facebook for å finne frem til bilder av ungdom som drikker. Så får de bøter.

Også et ektepar som var med på en fest med ungdom fikk bildene sine på Facebook. En lærer fikk fyken etter å ha publisert et bilde med en øl på Guiness Factory . Generelt er drikkebilder ikke en sjakktrekk.

3. Er du utro? Ikke skryt av det!

Det er lite som forblir hemmelig for advokater i skilsmisseprosesser, men å legge dine hemmeligheter ute på Facebook er vel kanskje det minst fornuftige du kan gjøre. Ifølge en undersøkelse har hele 81 prosent av alle skilsmisseadvokater i USA funnet bevismateriale på Facebook, Myspace, Twitter og andre sosiale medier.

4. Å oppdatere statusen din mens du raner et hus

Mja, hva skal vi si om denne. Det høres så idiotisk ut at man ikke tror det kan det være sant. Men det er det. En tyv kunne ikke dy seg, og tok hånd om datamaskinen for å sjekke profilen sin mens han var på ”jobb”. Så ble det en enkel sak for politiet å finne frem til ham. Så stjel først, og så ta Facebook-oppdateringen senere!

5. Å spørre om juksehjelp

Å spørre om leksehjelp er helt geit, men å klippe og lime svarene gjennom hverandres Facebook-vegg anses som juks eller snoking. Ifølge en undersøkelse fra Cambridge Universitet kopierer en av to studenter (49 prosent) arbeid fra hverandre, mens hele 82 prosent klipper direkte fra Wikipedia. Britiske universiteter sjekker nå oftere Facebook for å avsløre juks.

Lurer du på om nakenbilder, utpressing og kriminelle aktiviteter er noe for Facebook? Les videre på neste side!