Styr unna Vista-backup

Styr unna Vista-backup

Vårt svenske søstermagasin har testet fem programmer for sikkerhetskopiering: Acronis, Genie, Syncback, Cobian og Windows' egen.

Vårt svenske søstermagasin PC för Alla har testet backupprogrammer, inkludert det som er innebygd i Windows Vista. På en skala fra 1-10, ender Windows Backup med en 2-er, og en advarsel. Hvilket program bør du velge?

Acronis: Kan alt - nesten

Acronis True Image 2009 er testens dyreste, men har flest muligheter. Vil du utnytte alle funksjoner, krever det litt av brukeren, men de enkle funksjonene er også enkle å bruke. Du kan ta image-backup av en hel disk, med filsystem og alt, om du ønsker det. Det finnes også spesialkopiering for e-postarkiv. Gjenoppretting av enkeltfiler er litt trøblete. To funksjoner savnes: Synkronisering av kataloger og backup til internett. Karakter: 7 av 10.

Genie: Ekstremt enkelt

Genie Backup Manager Home 8.0 stikker av med Best-i-Test. Det har nesten like mange funksjoner som Acronis, men mangler mulighet for å filtrere hvilke filer som skal tas med i backupen, og har heller ingen mulighet for kopiering av harddisk-image eller system state, altså et komplett bilde av systeminnstillingene.

Programmet er definitivt lagd med tanke på vanlige mennesker, og får pluss for brukervennlighet. En egen Easy Mode gjør det ekstra enkelt for ikke-avanserte brukere. Genie Backup Manager har en innebygd backuptjeneste i skyen. Den koster 40 svenske kroner per måned per gigabyte. Karakter: 8 av 10.

Syncback: Vanskelig å forstå

Syncback, flere ganger anbefalt av oss i PC World, slo ikke like godt an i PC för Alla, som er (som det ligger i navnet) mer fokusert på enkelhet og brukervennlighet. Syncback har mye funksjonalitet, og støtter automatisering av funksjoner etter gjennomført backup, for eksempel at pc-en skal slå seg av. Du kan også simulere kjøringer.

PC för Alla synes imidlertid at grensesnittet er vanskelig å forstå seg på, noe vi ikke er helt uenig i. Det er ikke lett å få hjelp, og du får ingen indikasjon om hvor lang tid det tar. Programmet mangler versjonshåndtering, det vil si at du ikke kan gå tilbake til tidligere versjoner av en fil du har skadet. Karakter: 5 av 10

Cobian: Beste gratisalternativ

Cobian Backup 9 føles ikke billig, selv om det er gratis. De har lykkes i å kombinere gode kombinasjoner med et enkelt og tydelig brukergrensesnitt som er lett å jobbe i, og hvor de kraftige funksjonene holdes skjult for de som ikke trenger dem.

Alle viktige funksjoner finnes, som backupskjema, filfilter, inkrementell backup, versjonshåndtering, passordsikring, kryptering og komprimering og backup til en alternativ lokasjon. Medfølgende dokumentasjon er utmerket. Svakheten er gjenopprettingen, hvor du må via Windows Utforsker. Karakter: 7 av 10.

Windows Backup: Vingeklippet

Hvorfor har Microsoft bygd inn en så makeløst merkelig variant av backup i Vista, spør PC för Alla. Programmet finner du i kontrollpanelet. Det finnes to versjoner, en for Vista Home Basic/Premium og en for Vista Business/Ultimate. De er ganske like, og begge er dårlige.

Du kan ikke velge hvilke filer du skal kopiere, det gjør Windows for deg, ved at du krysser av hvilke filtyper du skal kopiere, eksempelvis bilder, dokumenter, og så videre. Du kan ikke velge bort filer eller velge hvilke kataloger det skal søkes i. Du kan ikke engang velge hvilken harddisk du skal lagre backupen på. Du kan kun ha ett backupskjema, og må derfor ta backup av eksempelvis bilder, video og e-post like ofte. Versjonshåndteringen er imidlertid veldig bra. Komprimering og inkrementell backup er også bra. Karakter: 2 av 10.

SE OGSÅ: Dette kan programmene gjøre - Stor faktaboks (pdf)

Kilde: PC för Alla.

Les om: