Sun gjør det enklere å kryptere

Sun gjør det enklere å kryptere

Sun gir bort programvare for administrasjon av krypteringsnøkler.

Kryptering av data er i ferd med å bli standard på datamaskiner og lagringsløsninger i alle størrelser. Om få er er det neppe mulig å få kjøpt en lagringsenhet uten mulighet for kryptering. Usikkerheten knytter seg til om folk flest vil gidde å kryptere sine data.

I dag er programvare for administrasjon av krypteringsnøkler propritær og leveres av de ulike produsentene av krypteringsenheter. Det betyr at de fleste administratorer må ha flere Key Management System-er (KMS). Sun tror dette er med på å bremse utbredelsen av kryptering.

- Vi lever i en heterogen verden. Det betyr mange ulike nøkkeladministrasjonssystemer, skriver Nigel Dessau, markedssjef for lagring i Sun, i sin blogg.

Ifølge Dessau må det bli mulig å oppbevare krypteringsnøklene på ett sted. Men dette oppbevaringsstedet må være tilgjengelig for alle systemer som trenger nøklene.

- Her er mitt tilbud: hvis du trenger en løsning for nøkkeladministrasjon, kan du få vår gratis, skriver Dessau, ifølge IDGs nyhetstjeneste.

Kan påvirke Tandberg Data

Tanken er at Sun skal gi bort sin programvare til partnere, mot at disse hindrer at kundene blir låst inne hos en leverandør. Sun vil dele og bytte programmaringsgrensesnitt slik at det blir mulig å dele og bytte nøkler. På samme måte som selskapet prøver å selge flere datamaskiner gjennom å gi bort Solaris, er det grunn til å tro at selskapet håper å snu det fallende salget av Sun tape-stasjoner. Sun gavmildhet vil forøvrig også kunne påvirke norske Tandberg Data, fordi alle LTO4 tape-enheter har innbygget krypteringsfunksjonalitet.

I tillegg til å nok en gang gi bort programvare gratis, forsøker Sun å få med seg flere leverandører.

- Nå må resten av bransjen og være snille. Vi arbeider hardt med andre leverandører og konkurrenter for at nøkkeladministrasjonen blir så enkel at vi oppnår det vi vil, sier Nigel Dessau.

Men det finnes alternativer til å gjøre seg avhengig av Suns store godhet. Store aktører som EMC/RSA, IBM, HP, Quantum, Seagate, Neoscale og Verisign arbeider sammen med Sun for å lage en standard for krypterings-KMS, IEEE 1619. Dette arbeidet har som mål å standardisere kommunikasjonen mellom ulike nøkkeladministrasjonsløsninger, og mellom disse løsningene og krypteringsenheten.

Neoscale arbeider i tillegg med det selskapet kaller et nettverk for nøkkeladministrasjon. Her er målet at administrasjonsprogramvare og krypteringsenhetene i alt fra tape-, disk- og sikkerhetskopieringsløsning skal kunne kommunisere ved hjelp av standard protokoller, slik at det blir mulig å etablere flerleverandør-løsninger for nøkkeladministrasjon.

Les mer om sikkerhet i Kunnskapssenter

Les om:

Sikkerhet