Svensk avis angrepet

Svensk avis angrepet

Den svenske hackergruppen "Vuxna Förbannada Hackere" blottla Aftonbladets epost. - Alvorlig for kildevernet, mener ekspert.

Onsdag kveld kom det informasjon om et meget alvorlig innbrudd hos Aftonbladet (eid av norske Schibsted). Passordene til epossystemet for toppsjefen, journalister, it-sjefen og flere redaktører ble lastet opp til en offentlig tilgjengelig nettside, skriver IDG-tidsskriftet TechWorld Säkerhet.

Flere personer tok seg deretter inn på kontoene og både leste og sendte e-poster, via Aftonbladets epostservere. For å bekrefte innbruddene la ”Vuxna Förbannada Hackere” ut skjermdumper. Hackergruppen stod også bak angrep på TV3s servere på nyttårsaften.

Ifølge TechWorld Säkerhet ble passordinformasjonen lastet opp på nettsiden Flashback onsdagskvelden, og det tok rundt en time før Aftonbladet stengte ned sin webmail-tjeneste.

- Vi bega oss på mailserveren og etter 2-3 dager så var vi inne. Vi hadde full tilgang til hele mailserveren og kunne lese og sende hvilken som helst epost vi ville, skriver gruppen.

At det er nyhetsredaksjonen som utsatt er spesielt alvorlig med tanke på kildevern. Ifølge svensk lov kan media straffes for å spre informasjon som kan identifisere kilder og menneskene bak tipsene.

- Eposten har på en eller annen måte blitt angrepet, nøyaktig hva dette innebærer jobber våre teknikere med å utrede, sier redaksjonssjef Markus Gustafsson i Aftonbladet til TechWorld.

- Dette er naturligvis meget alvorlig. Det første jeg tenker på er kildevernet. Forestill deg for eksempel at noen har tipset noe om MC-gjenger. De risikerer å komme svært ille ut. Når eposkommunikasjon med media lekker ut så kan dette underminere folks villighet til å tipse media, sier Per Hellqvist i Symantec.

”Vuxna Förbannade Hackere” hevder dessuten at de har fått tilgang til Aftonbladets interne nettverk gjennom VPN.

- At det er har skjedd et innbrudd er åpenbart, men hvor langt inn de er kommet er uklart. De påstår at de har tatt seg inn på interne nettet, men akkurat det er det foreløpig vanskelig å bedømme, sier Per Hellqvist.

Les om:

Sikkerhet