Svenskene vedtok DLD

Svenskene vedtok DLD

Svensk datalagring ble stemt gjennom med solid flertall.

Denne uken stemte Riksdagen, altså det svenske stortinget, gjennom det svenske lovforslaget om Datalagringsdirektivet (DLD).

233 stemte ja, 41 nei, 19 avstod fra å stemme, skriver Computer Sweden. Også i Sverige har DLD skapt hissig debatt etter at den kom på agendaen i 2006.

Seks måneder

Operatører må nå i henhold til svensk lov fra og med 1. mai lagre hvem som kommuniserer med hvem og når det skjer for kommunikasjon over sms, internett og tele. Inneholdet skal ikke lagres. I minst seks måneder.

Den svenske regjeringens beregninger viser en prislapp på 200 millioner svenske kroner, operatørene tror det vil koste én milliard. Operatørene får regningen åkkesom.

EU-domstolen har fra før felt Sverige for å ikke innføre direktivet innen fastsatt tid, deadline var for fem år siden. Sverige kan regne med bøter for utsettelsen, rundt 70 millioner svenske forventes boten å ligge på.

- På tide

DN.se beskriver nei-stemmerne Miljøpartiet og Venstrepartiet. I tillegg stemte flere av de yngre delegatene fra Senterpartiet mot moderpartiets linje.

- Integritetsspørsmål er kanskje vår generasjons kjernespørsmål. Alle ungdomsforbund var i mot dette. Da er det kanskje ikke så rart at noen unge delegater stemmer imot, sier Richard Nordin, en av dem som stemte nei i strid med partiet.

Morgan Johansson, ordfører i justiskomitéen, ønsket lengre lagringstid enn seks måneder, men er likevel tilfreds.

- Det er skjønt at spørsmålet endelig er avklart, sier han til DN.se.

- Det er virkelig på tide.

Fra før har svenskene den såkalte FRA-loven, som gjør at Forsvarets Radioanstalt kan signalspane om dem som blir spanet på anses som en trussel mot Sverige og spaningen blir formelt godkjent.

Sikkerhet