Tele2-skandalen: - Ikke datainnbrudd

Misbruket av teleoperatørenes nettsider er ikke datainnbrudd. Det hevder nettekspert Gisle Hannemyr, som mener KRIPOS ikke hadde hjemmel for razziaene i forrige uke.

Publisert Sist oppdatert

Lasse (22) fikk i forrige uke beslaglagt alt sitt datautstyr i en razzia som KRIPOS gjennomførte. Han hevder han ikke har benyttet programmet som skal ha blitt brukt i misbruket av Tele2s nettsider.

Husransakelsene mot Haugen og tre andre ble gjort på bakgrunn av anmeldelse fra Tele2, for brudd på straffelovens paragraf 145 om datainnbrudd. - Feil, hevder Gisle Hannemyr.

- Loven forutsetter at man har brutt en form for beskyttelse. Når tjenesten ligger der, og det ikke eksisterer noen sperrer i form av passord eller lignende, kan det ikke kalles datainnbrudd, sier Hannemyr til Dagbladet.no.

LES OGSÅ: Slår tilbake om datainnbrudd

Teleoperatørenes ansvarHannemyr hevder at man kan gjøre nøyaktig det samme hos teleoperatøren manuelt, men at programvaren som ble brukt, bare automatiserer dette. Han mener det er Tele2 som er den ansvarlige parten i denne saken.

- At sikkerhetshullet ble stående åpent så lenge, er helt hårreisende uforsvarlig. Tele2 ble også anmeldt i forbindelse med denne saken, men politiet har henlagt den anmeldelsen. Det synes jeg er en merkelig prioritering fra politiets side, sier han til Dagbladet.no.

100.000 personer rammetSå langt er det kjent at tre teleoperatører, Tele2, Combitel og Telenordic er blitt utsatt for misbruket, sammen med Altinn.no. Datatilsynet frykter at over 100.000 fødselsnummer, navn og adresser er på avveie.

LES OGSÅ: Flere fødselsnumre stjålet