Telenor bruker Internet Explorer 6

Telenor bruker Internet Explorer 6

Truer sikkerheten, men Telenor har ikke hastverk med å oppgradere.

Telenors ansatte bruker Internet Explorer 6 (IE6) som nettleser.

Nettleseren ble først lansert i 2001, altså for ni år siden, og har lenge vært ansett som en stor sikkerhetstrussel av både myndigheter og bransjen.

Den eneste kommentaren Telenor har til saken, kommer fra kommunikasjonsdirektør Atle Lessum i en epost:

"Vi bruker IE 6.0. Jeg tror vel noe av grunnen til at vi ikke har oppgradert er at mange systemer spiller sammen med IE 6.0, tar litt tid å forberede for en slik oppgradering. Men så vidt jeg forstår er det planer om oppgradering om ikke så lenge."

Vet du om liknende tilfeller? Tips oss her!

Mye spionasje

Norsk senter for informasjonssikring (Norsis) gikk nylig ut og ba alle IE6-brukere bytte nettleser umiddelbart.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) gikk nylig ut og sa at det er mer spionasje mot norske bedrifter nå enn det var under den kalde krigen. Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) skal ha registrert 4.795 tilfeller av datakriminalitet myntet på norske bedrifter, offentlige virksomheter og politiske maktpersoner i 2009.

Telenor er et sannsynlig mål som et av verdens største teleselskaper, og har blant annet vært involvert i konflikter i Russland.

Det har ikke lyktes Computerworld å få kommentarer fra Telenors it-avdeling om hvorfor de ikke har byttet ut den ni år gamle nettleseren.

Usikker sikkerhetsaktør

- Det er helt åpenbart vettugd å ha et relativt ferskt sett med programvare, sier teknologidirektør Ståle Ekelund i sikkerhetsselskapet Norman.

Han kjenner ikke til at Telenor bruker den ni år gamle nettleseren, eller hvorfor. Ekelund vil heller ikke bruke sterke ord om hva han tenker om faktumet.

- Men vi bruker i alle fall ikke IE 6 her! humrer han.

Naturlig nok, kan man tenke, når Norman lever av å holde folk sikre på internett. Men det gjør også delvis Telenor. De har sitt eget sikkerhetssenter (TSOC), leverer internett til millioner og sponser NSM.

- Gjør dette saken verre?

- Det gjør jo på mange måter det. Det er åpenbart at deler av organisasjonen er bevisst på dette, men ikke når frem for å gjennomføre oppgradering, sier Ekelund.

Telenor sitter på en mengde sensitiv informasjon, hva sier NSM om saken? Les videre på neste side!

Les om:

Sikkerhet