Telenor får sende persondata østover

Telenor får sende persondata østover

Datatilsynet godkjenner lagring av personopplysninger i Ukraina.

Datatilsynet konkluderer med at Telenor skal få lov til å sende personopplysninger om kunder, ansatte, konsulenter og videreselgere til et av EDBs datterselskaper i Ukraina, skriver Dagens Næringsliv.

Telenor søkte om dette i fjor høst, til protester fra tillitsvalgte i konsernet. De var svært kritiske til å offshore drift av it-systemer med sensitive personopplysninger. Men ifølge Datatilsynets rådgiver Jørgen Skorstad, er ikke informasjonen sensitiv i personopplysningslovens forstand.

- Ikke sensitivt

I denne loven er ting som etnisk bakgrunn, fagforeningsmedlemskap og politisk eller religiøs oppfatning samt opplysninger personers rulleblad, helseforhold og seksuelle forhold ansett som sensitive opplysninger.

Telenor vil overføre navn, fødselsdato, adresser og annen informasjon om ansatte og konsulenter, i tillegg til kunders navn, telefonnummer, historikk om telefonsamtaler og betaling, kredittvurdering samt brukernavn og passord til Telenors tjenester.

- Vi mener ikke det er snakk om sensitive opplysninger i denne saken. Det dreier seg om grunnleggende personopplysninger som er nødvendig for helt basale forpliktelser, sier Skorstad til DN.

- Må si fra

Konserntillitsvalgt for Nito i Telenor, Harald Stavn, respekterer tilsynets avgjørelse, men legger til at han nok tror fagforeningene i Telenor legger mer i begrepet «sensitiv informasjon».

- Spørsmålet er om de rammebetingelsene Datatilsynet agerer innenfor tar hensyn til de store utfordringene som teknologi gir oss, sier han til DN.

Han peker på at en kjede med personopplysninger, som for eksempel navn, personnummer, bostedsadresse og kontonummer er informasjon som kan settes i system og selges på gaten.

- Mulighetene dagens teknologi gir, gjør oss usikre og da må vi si fra.

Les om: