Telenor vil drifte data i Ukraina

Telenor vil drifte data i Ukraina

- Sikkerheten ofres på økonomiens alter, mener ansatte.

Telenor har søkt om tillatelse til å flytte drift og vedlikehold av databaser med personopplysninger til Ukraina. Det skriver Dagens Næringsliv.

For et år siden flyttet EDB slik databasedrift til Ukraina uten å spørre, men Telenor fikk kalde føtter.

Kritiske ansatte

- Vi trakk tilbake all kontroll og drift til Norge og sendte avviksmelding til Datatilsynet, sier personvernombud Kjetil Rognsvåg i Telenor til avisen.

Siden den gang har Datatilsynet kommet til at det ikke overføres personopplysninger til landet selv om databasene driftes der, og nå vil Telenor la EDB flytte drift og vedlikehold til det korrupsjonsplagede landet. Både EDB og Telenor forsikrer om at sikkerheten er høy.

Men de ansatte liker planen dårlig. Fire av Telenors fagorganisasjoner går sterkt i mot forslaget, skriver Dagens Næringsliv.

Sikkerhet og arbeidsplasser

- Sikkerheten blir ofret på økonomiens alter. Vi er redde for at det må et konkret eksempel til før man tar denne risikoen på alvor, sier Nitos konserntillitsvalgt Harald Stavn i Telenor til avisen, som også liker dårlig at offshoring skaper færre norske arbeidsplasser.

Databasene det er snakk om skal etter det DN forstår inneholde personopplysninger om både kunder og ansatte.

I går skrev Dagens Næringsliv om norske banker som har kontorstøttesystemer som driftes i Ukraina. Datatilsynet var skeptisk.

Les om:

Sikkerhet