Tenårings-hacking brer om seg

Tenårings-hacking brer om seg

Gratis og enkle hackerverktøy brukes av skremmende mange tenåringer, også norske.

Hacking begynner å bli like utbredt blant tenåringer som nedlasting av musikk.

Det er den skremmende konklusjonen til sikkerhetsselskapet Panda Security, som har utført en nettundersøkelse blant 4.000 ungdommer mellom 15 og 18 år.

Samtidig som de fleste av disse bruker mesteparten av tiden på nettet til skolearbeid og fritidsaktiviteter som musikk, film og spill, har mange heller onde hensikter med sin surfing.

Mange hacker

Hele 63 prosent innrømmer at de har minst én gang forsøkt å hacke seg inn på andres kontoer på chattenettverk eller sosiale nettsteder.

Dette kan gjøres med "gode, gamle" metoder som å gjette seg frem til passordet, men nærmere én av fem av de spurte har også kjennskap til avanserte hacker-verktøy.

Hver tredje av disse har brukt slike verktøy minst én gang. Av de som faktisk har brukt slike verktøy, svarer hele to tredjedeler at de faktisk har klart å hacke brukerkontoer. Verktøyene ligger gratis på nettet, og blir stadig enklere å bruke.

Kjærester og skoler

- Kjennskapen mindreårige har til slike verktøy, og nettsteder hvor de får informasjon om hacking, kan ofte føre til ulovlige aktiviteter, mener Luis Corrons, teknisk sjef i PandaLabs.

- Vi har sett tilfeller hvor tenåringer bruker trojanere for å spionere på kjærester, hacking av skoleservere for å se eksamenspapirer og tyveri av kontoer på sosiale nettverk, fortsetter han.

Den viktigste grunnen til at mange tenåringer bruker slike verktøy, er nysgjerrighet.

20 prosent svarte forøvrig ja på spørsmålet om de noen gang har lagt ut "uheldige" bilder av jevnaldrende på nettet uten samtykket.

Også i Norge

Ungdommene som er med i undersøkelsen er spredt rundt i verden, men det er ingen grunn til å tro at dette ikke også gjelder her i Norge.

Under Telenor Security Awareness Tour i fjor sa Vidar Sandland i Norsis at han ser flere og flere eksempler på at norske ungdommer bruker skreddersydde trojanere for å spionere på hverandre. Sandland sier at ungdom på denne måten blant annet kan se gjennom webkameraet til ofrene, eller avlytte mikrofoner og chatting via for eksempel MSN.

- ”Jeg har ikke noe interessant på pc-en uansett”, sier mange. Det er ikke alltid hva du har på pc-en som er interessant, sa Sandland, som minner om at slike verktøy ikke bare brukes av ungdom mot annen ungdom.

- Hvis du er naboen min, og jeg er irritert på deg, kan jeg på denne måten gå inn i temp-mapper og andre relevante mapper og legge inn spor fra for eksempel barneporno. Deretter kan jeg ringe Kripos som kommer og sparker inn døra di. Da kommer naboene til å spørre ”hva, er det en pedofil i området” også videre. Du blir kanskje ikke varig fengslet for det, men jeg har i alle fall gjort livet ditt surt.

Les om:

Sikkerhet