TEST: Doubletwist: Umodent, men spennende

TEST: Doubletwist: Umodent, men spennende

Med DoubleTwist blir du kvitt kopisperrer og får delt dine digitale filer med dine venner. Men mye kan bli bedre.

Et virvar av filformater og kopisperrer gjør det vanskelig å avspille mediefiler på ulike enheter og dele dem med venner. DoubleTwist (utviklet av blant annet "DVD-Jon") er til god hjelp, men lider fortsatt av barnesykdommer.

Hensikten med DoubleTwist er todelt. For det første skal DoubleTwist gjøre det lett å synkronisere dine mediefiler (musikk, bilder, film) mellom en rekke ulike avspillingsenheter (PSP, mobiler, etc).

Dessuten skal programmet gjøre det lettere å dele mediefilene du har liggende på pc-en din med dine venner.

Fjerner kopihindringene

Hindringene som står i veien for synkronisering og deling er for det første et virvar av filformater og dernest at det gjerne ligger kopisperre på toppen av enkelte av disse formatene.

På videosiden finner du for eksempel formater som mkv, xvid, avchd og en rekke andre mpeg4-baserte varianter. På lydsiden har du formater som Apples aac, Microsofts wma og proprietære iTunes-spillelister, og mye annet.

Kjøper du en låt på iTunes, har Apple lagt sin kopisperre (DRM) i musikkfilen, som er i AAC-format. Kopisperren forhindrer deg fra å bruke denne musikkfilen på mer enn fem ulike datamaskiner, og gjør det umulig å kopiere filen som du har kjøpt til vennene dine, til tross for at det i mange land, deriblant Norge, faktisk er fullt lovlig å dele musikk med vennene sine.

DVD-Jon har tidligere knekt kopisperren i iTunes. Og for å lage et program som virkelig gjør det enkelt å dele og synkronisere musikk, er funksjonen for å knekke kopisperren en integrert del av dette programmet.

Det betyr at hvem som helst kan kjøpe musikk på iTunes og få den konvertert til en vanlig mp3-fil uten kopisperre med DoubleTwist.

Vi forsøkte å konvertere musikk vi har kjøpt på iTunes til mp3 med DoubleTwist og det virket etter boka.

Det tok en del minutter per fil på vår pc, men resultatet var bra. Mp3-filene som ble generert inneholdt både album-bilde og riktige id3-tagger, og på vår korte test kunne vi ikke si vi hadde noe å utsette på lydkvaliteten heller. (Bitraten på mp3-filen blir den samme).

Programmet finner selv de kopisperrede filene du har liggende og tilbyr seg å konvertere dem til åpne mp3-filer (eller "liberate the files " som det heter i DoubleTwist)

Doubletwist er tett integrert med Facebook, og lar deg dele bilder eller mp3-filer med en eller flere venner.

Synkroniserer med andre enheter

Doubletwist lar deg synkronisere innhold med en rekke forskjellige enheter, forutsatt at de kan dukke opp som en ekstern lagringsenhet under Windows.

Blant enhetene som offisielt støttes er mobiltelefoner fra Nokia (N-serien) og Sony Ericsson, Sony PSP, Windows Mobile-enheter og iPod.

Synkroniserer du til iPod så får du musikken over i iPods diskmodus. Den er altså ikke tilgjengelig sammen med musikken du har i biblioteket på iPod-en.

Vi har foreløpig ikke gått i dybden på denne funksjonen. I teorien skal DoubleTwist klare å konvertere filene til de formatene de ulike enhetene støtter.

DoubleTwist støtter på papiret konvertering mellom 3gp, mpeg4 (.mp4, .mkv), wmv, avi og mpeg2 (.mpg, .mpv, .mpeg) på videosiden, og mp3, aac/m4a, wma og wav på lydsiden.

Bildeformater som støttes er jpg, gif, png og bmp. Det er normalt video og lyd, og ikke bilder som er problemet når man ønsker å synkronisere innholdet med bærbare enheter.

Som sagt, vi har ikke gått i dybden ennå på denne funksjonaliteten, men om du har erfaring med å bruke DoubleTwist til konvertering setter vi stor pris på om du deler dine erfaringer i kommentarfeltet nederst i artikkelen.

Blant enhetene som offisielt støttes finnes mobiltelefoner fra Nokia og Sony Ericsson samt Sony PSP, Windows Mobile-enheter og iPod.

Deler innhold via Facebook

Som vi introduserte artikkelen med, handler Doubletwist om to ting: Deling og synkronisering av medieinnhold. Delingen har en del morsomme funksjoner som har skapt debatt i Norge allerede.

Doubletwist er nemlig tett integrert med Facebook, og lar deg legge inn hele vennelista di i Doubletwist.

Deretter er det bare å velge videoer, bilder eller mp3-filer som du vil dele med en eller flere venner, dra vennene dine inn i mottakerlista, eventuelt legge på en personlig hilsen, og klikke på den store "Share" -knappen.

Svært enkelt i teorien. Men ikke alltid i virkeligheten.

Det var nemlig ikke alltid at filene nådde frem. Nå er dette en betaversjon av programmet, så det vil nok bli rettet opp i. Men for å dele mediefiler med venner finnes det i dag mange alternativer som er bedre. Ta for eksempel en titt på Mamut Online Teamwork.

Det er også en del pussige begrensninger. Som at du ikke får sende videofiler som er lengre enn ti minutter, og at bilder du sender blir konvertert til 800 x 600 piksler.

Integrasjonen med Facebook er vi imidlertid både imponert over - og litt skremt over.

En egen funksjon, Facebook Albums, gir tilgang til alle dine venners Facebook-album, og du kan laste ned alle bildene med et museklikk. Albumene er jo åpne for deg, så det er mulig å gjøre det samme fra Facebook, men da vil det ta enormt lang tid.

Ifølge Doubletwist har jeg tilgang til Facebook-album fra 62 venner, totalt 5.470 bilder. Og jeg kan laste ned alt sammen ved ett eneste museklikk...

En egen Facebook-widget

Integrasjonen mot Facebook er gjort på mange plan. Du har nemlig også mulighet til å dele mediefiler med dine venner direkte fra din eller dine venners profilside i Facebook.

Da bruker du en Facebook-applikasjon (widget) som heter Twist me!. Mer brukervennlig kan det nesten ikke bli. Du starter applikasjonen, velger hvilken(e) fil(er) du vil sende, og deretter hvilke av dine Facebook-venner som skal motta filen.

Du kan dessuten merke filen med nøkkelord og inkludere en personlig hilsen. For at vennene dine skal få tilgang til filen du har sendt dem, trenger de imidlertid Doubletwist desktop.

Et stort minus med Twist me! er at applikasjonen ikke viser hvilke av dine venner som bruker Doubletwist. Denne informasjonen finner du kun på applikasjonens egen Facebook-hjemmeside.

Konklusjon

Dette er en betaversjon av programmet/tjenesten, og det er derfor urimelig å gi noen karakter.

Programmet virker foreløpig både tregt, ustabilt og uferdig.

Det avslutter for eksempel ikke på en skikkelig måte, brukergrensesnittet er til tider lite intuitivt og responsivt og du får ikke tilbakemeldinger om hvor mye som gjenstår å sende av filene du vil sende verken om du bruker DoubleTwist eller "Twist me!".

Det mest positive med programmet er den enkle installasjonen, at det blir kvitt kopisperrene på musikk som er handlet i iTunes på en enkel og genial måte og at den tette integrasjonen med Facebook er banebrytende og et forvarsel på hva fremtidige programmer bringer.

Kombinasjonen av synkronisering og deling i ett og samme program er også nyskapende.

Nytten av programmet avhenger av hvor mange av dine venner som bruker det. Jo flere som bruker det, jo høyere nytte for alle. Integrasjonen mot Facebook kan gjøre dette programmet til en vinner. En Mac-versjon vil forøvrig også komme.

Du kan laste ned Doubletwist her.

Les om:

Sikkerhet