TEST: F-Secure Online Backup - Ubegrenset lagring hos F-Secure

TEST: F-Secure Online Backup - Ubegrenset lagring hos F-Secure

Den nye versjonen av F-Secure Online Backup har ubegrenset lagringsplass, og den lar deg enkelt dele bilder og andre filer med venner og bekjente.

Den beste måten å ta sikkerhetskopi på, er å lagre en kopi av filene dine på et helt annet sted. Da er du sikret mot diskkrasj og uhell, samtidig som sikkerhetskopien er trygg selv om huset brenner ned eller du får innbruddstyver på besøk. F-Secure lanserte nylig en ny versjon av sin F-Secure Online Backup-tjeneste, som er beregnet på privatpersoner. Installasjons-cd-en inneholder versjoner for både Windows og Mac OS X.

F-Secure Online Backup gir deg ubegrenset lagringsplass for 595 kroner i året, og da du har tilgang til filene dine fra hvor som helst i verden – så lenge du har nettilgang. Filene kan hentes ut via et web-grensesnitt, eller fra sikkerhetskopiprogramvaren.

Under installasjonen kan du velge om du vil at programmet automatisk skal ta sikkerhetskopi av alle viktige filer, eller om du vil velge filer selv. Har du lagret alle viktige filer i standardmappene Mine dokumenter, Mine bilder, og så videre i Windows, kan du velge automatisk sikkerhetskopi – har du filer andre steder på disken må du legge til de aktuelle katalogene manuelt.

Sikkerhetskopierer ikke NAS-er

I hovedvinduet til F-Secure Online Backup kan du slå av og på sikkerhetskopiering av ulike typer filer, som musikk, bilder, e-post og Office-dokumenter (Microsoft Office- og OpenOffice-dokumenter oppdages automatisk). Under «My important files» kan du manuelt velge kataloger eller filer på disken du vil sikkerhetskopiere. Men i likhet med de fleste andre programmer for online sikkerhetskopiering, kan du ikke velge nettverksdisker – kun lokale harddisker. Ettersom stadig flere lagrer bilder, videoer og andre filer på nettverksdisker (NAS-er) hjemme, mener vi dette er et stort minus. Selv om du har en NAS, bør du jo likevel sørge for å ha sikkerhetskopi på et annet fysisk sted. Dette lar seg ikke gjøre verken med F-Secure Online Backup, eller med konkurrenter som Norton Online Backup eller Mozy Home. Løsningen for undertegnede har blitt Jungle Disk, men dette er en litt mindre brukervennlig løsning – og selv om den er forholdsvis rimelig, avhenger prisen du betaler av hvor mye data du lagrer.

Ettersom alt går helt automatisk, slipper du å risikere å glemme å sikkerhetskopiere filene dine. Programmet ligger i bakgrunnen og overvåker endringer i filene, og sikkerhetskopierer dem automatisk etter hvert. Er det en fil du ønsker å sikkerhetskopiere umiddelbart, kan du høyreklikke filen i Utforsker og velge «Back up now».

Filer du sletter lokalt vil beholdes i sikkerhetskopien i 15, 30 eller 45 dager, avhengig av hva du setter opp i innstillingene. Du kan også sette opp at det skal lagres inntil 5 tidligere versjoner av endrede filer.

Del og gjenopprett filer fra nettleseren

Gjenoppretting av filer kan gjøres automatisk fra programmet, ved at du velger hvilken kategori du vil gjenopprette (for eksempel bilder eller e-post). Du kan også velge manuelt en og en fil eller katalog, eventuelt e-postkonto eller Outlook-kontakter du har sikkerhetskopiert.

I stedet for å gjenopprette fra programmet, kan du gjenopprette filer fra et web-grensesnitt. Der finner du også en funksjon som lar deg dele filer med venner og bekjente. Programmet har et innebygget kontaktregister, som kan være praktisk hvis du ofte deler filer med de samme personene. Det er også en innebygget mediefremviser som lar deg vise eller spille av bilder og musikk direkte fra nettleseren. Praktisk både når du deler filer med andre, og når du vil sjekke en sikkerhetskopiert fil før du gjenoppretter den.

F-Secure Online Backup scorer veldig bra på brukervennlighet og pris, men manglende mulighet for sikkerhetskopiering av filer som ligger på delte nettverksressurser (for eksempel en NAS) trekker ned. Vi opplevde også at web-grensesnittet til tider var veldig tregt. Men har du behov for ubegrenset plass til å sikkerhetskopiere filene du har liggende lokalt på pc-en din, er F-Secure Online Backup et program vi likevel kan anbefale.

Les om:

Sikkerhet