Test: Godt nok med gratis anti-virus?

Holder det med gratis AVG-antivirus, eller bør du kjøpe betal-utgaven AVG IS?

Publisert Sist oppdatert

Vi har testet versjon 8.5 av henholdsvis AVG Free - som er gratis - og AVG IS - betalversjonen.

AVG antivirus har lenge vært et av de mest populære alternativene blant gratis sikkerhetsprogrammer. Ifølge fabrikanten har mer enn 80 millioner PC-er gratisversjonen av AVG installert. Det er imidlertid ikke mulig å leve fett på å gi bort programvare, så AVG lager også kommersielle utgaver av systemet sitt.

LES OGSÅ: AVG 8.5 klar for nedlasting

Nå er AVG-pakkene ute i nye hovedversjoner – 8.5. Vi tester den nye gratisutgaven mot den mer komplette pakken AVG Internet Security (AVG IS).

Full eller begrenset funksjonalitet

Det er klart at også gratis har en pris. I AVGs tilfelle handler det om hvilke funksjoner som inngår i pakken. Gratisutgaven kan trygt omtales som en helt grunnleggende sikkerhetspakke. I tillegg til standardfunksjonaliteten med vanlig manuell og tidsinnstilt virusskanning av systemet, har denne pakken noen få ekstra muligheter.

KLIKK HER for å se hovedforskjellene mellom AVG Free og AVG Internet Security slik produsenten viser dem på sin nettside.

I sanntidsdelen av virusbeskyttelsen ligger skanning og beskyttelse mot virus og spionprogrammer i filer som systemet åpner eller på annen måte håndterer. I tillegg kan pakken skanne inn- og utgående e-post, integrert i de fleste klientprogrammene på markedet.

Til sist har gratispakken funksjonaliteten som AVG kaller for LinkScanner. Dette er en ny funksjon i denne versjonen av pakken, og den evaluerer nettsteder mens du surfer.

Betalversjonen AVG IS har alle disse funksjonene, og mange flere. Den viktigste tilleggsfunksjonen er at pakken har sin egen brannmur innebygd. I tillegg finner vi WebShield, som skanner nedlastinger via nettleseren og IM («Instant Messenging»), Antirootkit som beskytter mot skjulte trusler i form av rootkits som forsøkes smuglet inn på maskinen, Anti-søppelpost som skanner for uønsket e-post, phishingforsøk og andre svindelteknikker i e-posten, Identitetsbeskyttelse som beskytter mot nye og ukjente trusler ved å gjøre adferdsanalyse av trusselen, i tillegg til det AVG kaller «systemverktøy». Dette er et grensesnitt for å se på og redigere enkelte komponenter i operativsystemet.

AVG IS har i motsetning til AVG Free gratis brukerstøtte. Det er en nyttig tjeneste, som er særlig viktig for uerfarne brukere. Hjelpen som AVG tilbyr for gratisversjonen sin, begrenser seg til adgang til brukerforumet der brukerne hjelper hverandre.

Med AVG IS har AVG nå fått fram et produkt som i funksjonalitet er sammenlignbart med tilbudet fra de aller største konkurrentene.

Full funksjonalitet koster ytelse

Vår testing av produktene er konsentrert om ytelsen. Vi sammenligner ytelsen til pc-en med og uten programpakkene installert.

Det er for så vidt ingen sjokkerende nyhet at flere funksjoner krever flere ressurser av systemet. Det ligger i sakens natur. I den sammenhengen er resultatene vi har funnet akkurat som forventet, der AVG Free gir en liten ytelsesforringelse, mens AVG IS trekker langt flere krefter ut av systemet.

LES OGSÅ: Grisoft blir AVG Technologies

Ingen av testpunktene våre overstiger ti prosents tidstillegg når vi kjører med AVG Free. Dette er et svært tilfredsstillende resultat når vi sammenligner med resultatene fra sist vi gjorde en større sammenlignende test av sikkerhetspakker (PC World Norge nr. 13/2008).

Nå skal det sies at funksjonaliteten som finnes i AVG Free, er langt mindre omfattende enn i disse pakkene. Enkelttestene våre indikerer også at det er ikke alle testpunktene som AVG Free blander seg opp i.

AVG IS påvirker ytelsen til maskinen på en helt annen måte. Med denne pakken installert finner vi målbare ytelsesreduksjoner på systemet, under alle deltester.

Når det er sagt, så yter denne versjonen adskillig bedre enn da vi testet versjon 8.0 sist høst. Gjennomsnittlig ytelsesreduksjon over alle deltestene den gangen var på 37 prosent. Denne gangen kunne vi registrere samme resultat til 23 prosent.

Brukervennlighet

Brannmuren i IS-pakken er ikke like enkel som den som er innebygd i Windows. Den har en egen installasjonsveiviser som kjøres under installasjonen av systemet, og den forsøker å konfigurere seg basert på noen enkle spørsmål til brukeren.

LES OGSÅ: Antivirus er ikke nok

Denne veiviseren klarer ikke å fange opp alt den trenger for å kjøre fullstendig stille etterpå. Dette er ikke særlig brukervennlig, og introduserer kompleksitet som ukyndige brukere ikke har noen forutsetninger for å løse riktig på egen hånd.

LES VÅR KONKLUSJON PÅ NESTE SIDE: