TEST: Kaspersky Small Office Security - Enklere og sikrere for småbedrifter

TEST: Kaspersky Small Office Security - Enklere og sikrere for småbedrifter

Kasperskys nye sikkerhetsløsning er tilpasset småbedrifter, men er nesten like enkel å bruke som sikkerhetsprogrammer for hjemmebrukere.

De aller minste bedriftene har ofte ingen dedikert it-sjef, og ønsker gjerne å bruke minst mulig tid på pc-er og servere for å kunne fokusere på bedriften. Det er denne typen bedrifter som er målgruppen til Kaspersky Small Office Security. Programpakken tilbyr mange av de samme mulighetene som sikkerhetsløsninger for større bedrifter, men er tilpasset ressursene i bedrifter med opptil ti ansatte. Det betyr at det skal være raskt og enkelt å installere, og ikke minst enkelt å bruke og vedlikeholde. Det følger med lisenser for fem brukere og én server, og man kan utvide dette senere.

Komplett pakke

Kaspersky Small Office Security er en forholdsvis omfattende pakke med mange ulike komponenter, alt knyttet sammen i et brukervennlig og oversiktlig grensesnitt. Den viktigste funksjonen er antivirusfunksjonen, som beskytter mot virus, trojanere, ormer, spionprogrammer og annen ondsinnet programvare. Den oppdateres automatisk og kontinuerlig med nye virussignaturer, og kan også fange opp «mistenkelig oppførsel» til programmer som ikke ligger i signaturbasen. Både filer på maskinen, nedlastede filer, e-post, og trafikk i direktemeldingsprogrammer som Windows Live Messenger sjekkes.

Programmet inneholder en avansert brannmur og beskytter mot angrep via nettverket. Ulike programmer plasseres automatisk i ulike sikkerhetssoner, som bestemmer hvilke ressurser i operativsystemet programmene skal ha tilgang til. Har programmene en digital signatur fra en klarert leverandør, eller ligger i Kasperskys database over trygge programmer, plasseres det automatisk i sikkerhetssonen «klarert», og får full tilgang. Andre programmer kan få begrenset tilgang, eller blokkeres helt – og du som administrator har mulighet til å gå inn og klarere eller blokkere programmer.

Sikkerhetspakken har i tillegg en antispam-funksjon for Outlook som i vår test viste seg å være ganske effektiv. Du lærer selv opp antispam-funksjonen til å bli bedre til å gjenkjenne spam over tid.

Det er også verktøy for sikkerhetskopiering (til lokal disk, nettverksstasjon eller ftp-område), kryptering av data, sikker administrasjon av passord og innlogginger på nettsider, samt mulighet til å kontrollere hvilke programmer og nettsider brukerne i bedriften skal ha tillatelse til å bruke.

Finner sårbare programmer

Det å holde alle programmer og programtillegg på pc-en oppdatert til enhver tid, er like viktig som å ha et skikkelig sikkerhetsprogram på pc-en. Det finnes programmer (blant annet fra Secunia) som skanner pc-en og finner programmer som bør oppdateres for å tette sikkerhetshull, og vi har lenge etterlyst lignende funksjoner i sikkerhetspakkene fra de tradisjonelle antivirusleverandørene – eller i Windows Update. Vi synes derfor det er veldig positivt at Kaspersky Small Office Security har en egen funksjon som finner sårbare programmer som bør oppdateres.

En annen nyttig funksjon lar deg kjøre programmer i en såkalt «sandkasse», det vil si i et virtuelt, beskyttet miljø hvor programmet ikke har tilgang til resten av operativsystemet. Mottar du programmer du ikke stoler hundre prosent på, kan du høyreklikke filen og velge «Sikker kjøring». Det skal være like sikkert som om du kjører programmet i en virtuell maskin.

Administrasjon

Når programmet er installert på alle pc-ene i nettverket, kan du sette opp administrasjon fra én av pc-ene. Den som er administrator kan se en oversikt over alle pc-ene i nettverket, og beskyttelsesstatus for disse. Det er mulig å «fjernskanne» andre pc-er, endre policyer eller kjøre sikkerhetskopi av pc-er. Hvilken som helst av pc-ene som har Kaspersky Small Office Security kan administrere de andre pc-ene, og funksjonen er selvfølgelig beskyttet med et eget administratorpassord.

Alt i alt mener vi Kaspersky Small Office Security er en veldig god løsning for småbedrifter som ønsker en sikkerhetsløsning som er enkel å bruke, men som likevel ønsker mulighet til sentral administrasjon av sikkerheten på de ansattes pc-er.

Les om:

Sikkerhet