TEST: Reklameinferno med Hotspot Shield

TEST: Reklameinferno med Hotspot Shield

Ved hjelp av programmet Hotspot Shield kan du surfe sikrere ved hjelp av VPN-tilkobling. Flott, men er det egentlig nødvendig?

Åpne eller offentlige nett kan utgjøre en trussel for din pc-sikkerhet – selv om du skulle ha et antivirusprogram installert. Det hevder i alle fall selskapet bak programmet, AnchorFree.

Ved å installere Hotspot Shield opprettes det en VPN-tilkobling mellom din pc og AnchorFree sitt «nett». På denne måten sørger du for at trafikk mellom din pc og Internett er kryptert. Kryptering gjør som kjent livet vanskelig for svindlere som ønsker å snuse på data lagret på pc-en din.

Hva er det godt for?

Et spørsmål som mange stiller seg, er hvorvidt dette programmet er nødvendig. Windows Vista tilbyr som kjent mulighet til å dele inn tilkoblinger i to forskjellige kategorier: offentlig eller privat. Velger man førstnevnte økes sikkerheten betraktelig. Blant annet settes sikkerhetsnivået i brannmuren opp og deling av filer blir skrudd av.

Vi mener at Vistas løsning fungerer godt nok for de aller fleste. Men sikkerhetsparanoide føler seg aldri godt nok sikret. Da kan VPN-løsningen som Hotspot Shield tilbyr være et bedre alternativ.

Et annet interessant bruksområde kan være å få tilgang til tjenester som er programmert til å stenge ute brukere med ip-adresser som ikke stammer fra USA. Det finnes i dag visse personer som bruker Hotspot Shield og andre liknende programmer for å skjule sin norske ip-adresse og få tjenester til å tro at de befinner seg i USA.

Installasjon og i bruk

Det relativt kompakte programmet på rundt 3 MB lastes ned fra leverandørens nettside. Installasjon er unnagjort på et øyeblikk, og bør ikke skape hodebry.

Å bruke applikasjonen etter at installasjonen er ferdig, er ikke spesielt vanskelig. Programmet legger seg i oppgavelinjen, og har få innstillinger eller funksjoner. Vi snakker strengt tatt om to primærfunksjoner: å koble seg til AnchorFrees nett eller å koble fra det. Velger man å koble seg til, startes Internet Explorer (selv om Firefox var satt til å være standard nettleser på maskinen vår) for å vise fremdriften for tilkoblingen.

Det tar under 15 sekunder å koble seg til tjenesten og vi opplevde ingen problemer med oppkoblingen. Skulle det være problemer, vil et lite trafikklysliknende lys lyser rødt i oppgavelinjen. Er alt i orden derimot, vil samme lys lyse grønt.

Etter at vi hadde koblet oss til tjenesten, dukket en stor og stygg nettannonse opp øverst i nettleseren (se skjermbilde). Årsaken til dette er enkel: Hotspot Shield er gratis fordi programmet finansieres av reklame.

Den store nettannonsen som dukker opp hver gang man starter nettleseren på nytt er til sjenanse for surfeopplevelsen, og er faktisk til så stor irritasjon at vi mistet lysten på å bruke applikasjonen. Dessuten synes vi at denne finansieringsmodellen er merkelig for et sikkerhetsprogram.

Når man starter nettleseren vises en toppbanner. Reklamen dukker heldigvis opp kun hver gang nettleseren startes på nytt. Nettbanneren kan lukkes.

Den siste tingen som vi er misfornøyd med er den store reduksjonen i hastighet som følge av tjenesten. Målinger vi har gjort, viser en reduksjon på cirka 25 prosent i nedlastingshastighet og 90 prosent i opplastningshastighet.

Dessuten økte pingtiden vår fra 12 ms til 535 ms! Dette er ikke tjenesten for den som setter hastighet i førersetet akkurat. Nå skal det riktignok sies at det er ikke det som er poenget med tjenesten heller.

Konklusjon

Hotspot Shield er et gratisprogram som finansieres ved hjelp av reklame – og det merkes dessverre. Programmet er pepret med så mye tung reklame at vi mistet lysten på å bruke applikasjonen.

Når det gjelder bruksområdet til programmet er vi en smule usikre på hvor nødvendig programmet er, når man tross alt kan øke sikkerhetsnivået på brannmuren i Windows (eller i et tilsvarende program). Vi tror derimot at nytteverdien er høy dersom det er en amerikansk ip-adresse man trenger.

Anchor Free Hotspot Shield 1.06

Pris: Gratis (reklamefinansiert)
Internett: anchorfree.com

Pluss:
Tilbyr sikker vpn-tilkobling

Minus:
Reklame, reduserer netthastigheten dramatisk

Sikkerhet