TEST: Utvid plassen med eksterne disker

Prisforskjellen mellom interne og eksterne harddisker har blitt mindre, og nye grensesnitt kan også gjøre dem like raske. Vi har testet åtte 500 GB-disker.

Publisert Sist oppdatert

Eksterne harddisker er en enkel måte å utvide kapasiteten på. Selv om ikke dette er de minste modellene rent fysisk sett, er de også aktuelle når store mengder data skal flyttes. De kan også være hensiktsmessige å bruke for jevnlige sikkerhetskopieringer, men vi må minne på at en konstant tilkoblet harddisk ikke er en trygg sikkerhetskopi, for eksempel hvis et virus slår til og raderer filsystemene.

Går man noen år tilbake, kunne prisforskjellen mellom en intern harddisk og en ekstern harddisk, med samme harddiskdrev, være stor – i noen tilfeller var prisen på den eksterne disken dobbelt så høy. I dag er det nesten ikke forskjeller. Ofte er det snakk om bare et par hundrelapper i forskjell mellom å kjøpe en løs 500 GB-harddisk og en ekstern 500 GB usb-harddisk.

I denne testen har alle produsentene levert 500 GB-modeller. De fleste modellene leveres også i versjoner under 500 GB, og en del også i versjoner over 500 GB. For tiden er det 500 GB-modellene som har mest gir flest gigabyte per krone. Prisforskjellen mellom for eksempel 320 og 500 GB trenger ikke være mer enn en hundrelapp. Vi har også sett flere eksempler der 400 GB-modellene har vært dyrere enn 500 GB-modellene.

LES OGSÅ: Praktiske mobile harddisker

Rask eSATA

En av harddiskene i testen er utstyrt med eSATA-grensesnitt. En annen kan også leveres i versjon med dette. Går vi tilbake til forrige utgave av PC World Norge hadde vi også en test av to harddiskkabinetter med eSATA, samt en test av fem hovedkort der fire av kortene hadde eSATA-støtte. I denne utgaven har vi en test av et Antec-kabinett der man finner eSATA-kontakt i front. Med andre ord, flere og flere aktører satser nå på dette grensesnittet. Flere produsenter av bærbare pc-er har grensesnittet på plass i nye modeller, og flere er på vei.

eSATA er basert på vanlig Serial ATA. Forskjellene ligger i basis i kontakttype, kabel og at sertifiserte eSATA-løsninger skal tåle hot plug, hvilket da betyr at en disk kan kobles fra og til mens pc-en står på. Slik markedet er i dag er det imidlertid av høy betydning at grensesnittet blir mer vanlig på bærbare pc-er. Med tanke på den – relativt sett – lave diskytelsen for interne harddisker i bærbare pc-er blir den ekstra ytelsen eSATA kan tilby spesielt interessant når man benytter eksterne disker på bærbare pc-er. Enkelte modeller har eSATA allerede, og flere produsenter har annonsert at en rekke modeller vil komme med dette.

Har man ikke eSATA-støtte i den stasjonære kan man kjøpe kontrollerkort som har dette, eller en brakett som gir en ekstern port koblet til Serial ATA-kontaktene på hovedkortet. En slik brakett koster rundt hundrelappen. Man kan imidlertid merke seg at litt eldre hovedkort i mange tilfeller ikke støtter hot plug, slik at pc-en må slås av før harddisken kobles til. For bærbare pc-er finnes det også kontrollerkort i form av PC-card eller ExpressCard. For bærbare er startprisen på kontrollerkort under 300 kroner inklusive mva.

eSATA-støtte for den stasjonære kan man få for under hundrelappen i form av en brakett.

LES OGSÅ: Raskere med eSATA

FireWire hvis du kan

Mange pc-er er utstyrt med støtte for standard FireWire, som i praksis kan gi en del bedre ytelse enn usb, selv om FireWire per spesifikasjon er tregere.

I tillegg har man FireWire800, som blir mer en høyytelseskonkurrent til eSATA. Et kontrollerkort for FireWire800 koster rundt 500 kroner. Få pc-er har dette som standard, men det er relativt utbredt på Apples Mac-maskiner.

Det er to disker i testen som er utstyrt med både Firewire og Firewire800, i tillegg til usb. Ser man på ytelsestallene vil det på enkelte områder være klare forbedringer i ytelsen. Hvis man allerede har Firewire vil vi anbefale at man benytter det. Når det gjelder bærbare pc-er, kan det imidlertid være at du må kjøpe en ny Firewire-kabel eller en overgang, ettersom det på bærbare pc-er som oftest er 4-pins kontakt, mens harddiskene leveres med 6-pinners kabel.

Programvare

Flere av harddiskene i testen leveres med programvare for sikkerhetskopiering og kryptering. Dette kan naturligvis være positivt i noen tilfeller. Som vi imidlertid har vært inne på også i tidligere tester, er det at programvare følger med ikke automatisk et pluss. Enkelte aktører leverer med programmer som i utgangspunktet er gratis, eller det kan leveres programvare som er dårligere enn hva som finnes gratis tilgjengelig. To eksempelprogrammer vi gjerne trekker fram er 2Brightsparks SyncBack Freeware (www.2brightsparks.com ) og TrueCrypt (www.truecrypt.com). Det finnes i tillegg en rekke andre alternativer som er aktuelle, og mange har allerede sikkerhetsprogrammer som er gode, kanskje til og med uten at de er klar over det. Ett sikkerhetsprogram som mange har allerede, og som holder høy kvalitet, er for eksempel Nero BackItUp, som følger med fullversjonen av Nero, men som også har blitt levert sammen med mange cd/dvd-brennere og pc-er. Med Windows Vista har man også bedre integrert sikkerhetskopieringsfunksjonalitet enn tidligere.

>>> Neste side: Freecom HardDrive 3.5" USB-2 >>>

I denne artikkelen:- Introduksjon - Freecom HardDrive 3.5" USB-2- Freecom HardDrive Pro 3.5" - Packard Bell Store&Save 3500 - Samsung Samstore - SimpleTech SimpleDrive - Western Digital My Book Pro - Western Digital My Book Premium ES - Western Digital My Book Essential - Vårt valg / Slik har vi testet