- Tiden for kompromiss er over!

- Tiden for kompromiss er over!

Håkon Wium Lie står i spissen for nytt norsk Piratparti. Kampen mot DLD er avgjørende. Vi var på oppstartsmøtet fredag.

- Vi skal være vaktbikkje for frihet og for demokratiet!

Ordene og planene var store sist fredag, på seminarrommet Shell på Institutt for Informatikk. Der hadde tre initiativtagere samlet rundt 20 interesserte for oppstartsmøte til Piratpartiet Norge.

De tre initiativtakerene var Thomas Gramstad, Geir Aaslid og Håkon Wium Lie, sistnevnte er teknologidirektør i Opera Software.

Flytende demokrati

Programmet besto av en introduksjon av foreningen Piratene, en gjennomgang av Piratpartiets kjerneprogram og åpen diskusjon om veien fremover.

Gramstad åpnet møtet med å fortelle at Piratpartiet, i likhet med sine tyske og svenske søsterpartier, skal basere seg på liquid democracy, hvor medlemmene skal ha mye å si for hvordan partiet skal fungere og hvilke saker som skal prioriteres.

- Det skal ikke være ovenfra-og-ned i Piratpartiet, sier Gramstad, "alle kan gi sin mening".

Aaslid, styreleder i foreningen Piratene, nikker i enighet;

- Det er viktig å ha ytringsfrihet i alle former, man må fritt kunne si det man ønsker å si om en hver sak, sier Aaslid.

Piratpartiet skal være demokratisk i ett og alt, og ikke binde seg til tradisjonelle politiske blokker.

- Vi er politisk uavhengige. Vi skal hestehandle med blokkene på Stortinget, men ikke binde oss. Vi skal være vaktbikkje for frihet og for demokratiet, sier Aaslid til stor bistand fra salen.

Det er tydelig at teknologi, digitale rettigheter og personvern engasjerer, og diskusjonen ble tid tider nokså livlig med mange innspill, forslag og kommentarer.

Etter i underkant av tre timer med diskusjon og idèmyldring ble møtet avsluttet med sosial og hyggelig prat over pizza og cola, sponset av Wium Lie.

Trenger underskrifter

Den første store utfordringen for det nye partiet, er å samle inn nok underskrifter slik at partiet kan registreres i tide for stortingsvalget.

Piratene trenger nemlig 5.000 underskrifter for å få Piratpartiet på stemmesedlene, og det holder ikke med digitale støtteerklæringer - underskriftene må være ført i penn og papir.

Foreløpig har har partiet mottatt 1.000 underskrifter, så det er fortsatt et stykke igjen - Wium Lie oppfordrer alle som er interesserte til å hjelpe til med å samle underskrifter.

- Det vi trenger mest hjelp med nå er å samle signaturer. Skriv ut signaturskjemaet og start å samle underskrifter, forteller Wium Lie.

Viktig med interesseparti

Wium Lie er den mest kjente av de tre initiativtagerne, og han nyter god respekt i it-miljøet, både her hjemme og internasjonalt.

Han mener det er viktig med et interesseparti som er oppdatert på og har en dyp forståelse for teknologi, og derfor har han gått aktivt inn og engasjert seg i Piratene og dannelsen av det nye partiet.

Han mener digitale agendaer for ofte blir behandlet dårlig av de store partiene, og at det derfor er på tide at teknologene får et talerør i politikken.

- Andre partier sliter med å forstå endringene, og ser ikke mulighetene teknologien gir. Piratpartiet vil erstatte gamle monopoler og lukkede offentlige hierarkier med digitalt innsyn og gjenbruk av offentlige data, sier Wium Lie til Computerworld.

Målet er å bli en seriøs aktør i norsk politikk, for å bli hørt i saker som angår it, kommunikasjon og den digitale verden.

Blant annet trekkes det omstridte og sterkt kritiserte Datalagringsdirektivet frem i kjerneprogrammet.

- Er det rom for forhandlinger i DLD-saken? spør jeg.

- Tiden for kompromiss er over, svarer Wium Lie.

Offentlig åpenhet og inkludering

Et annet punkt i kjerneprogrammet er innføring av åpne standarder i offentlig sektor, blant annet gjennom fri bruk av kart fra Statens kartverk og tilgang til offentlige dokumenter.

- Åpne standarder er viktig for å gjøre det enkelt å delta, mener Wium Lie, og fortsetter;

- Vi ønsker ikke at man skal måtte kjøpe programvare fra en enkeltleverandør for å lese offentlige dokumenter, enten dette er ukesrapporter fra lærere i grunnskolen eller grunnloven.

Samtidig støtter Piratene også anonymitet på nett, som de mener vil styrke den offentlige debatten.

- Det finnes mennesker som er i situasjoner der man ikke kan oppgi navn og adresse sammen med synspunkter. Vi synes det er viktig at også disse skal kunne si noe, sier Wium Lie.

Slik kan du hjelpe

Om du ikke vil sette i gang å samle inn underskrifter fra venner, kjente og kollegaer, kan du i stedet skrive ut dette skjemaet, og sende inn til Piratene.

Du kan også melde din interesse og komme med innspill og forslag på Piratpartietnorge.org og på Facebook.

Piratene har også planlagt kickoff i Bergen, lørdag 1. september.

Godt etablert i Europa

Piratpartiet ble opprinnelig stiftet i Sverige 1. januar 2006 og er der ledet av Rickard Falkvinge.

Flere har siden fulgt etter, og det finnes nå piratpartier i flere andre land, som for eksempel Tyskland, England og Nederland, ifølge Wikipedia.

Sikkerhet