Tøffere Toughbook

Tøffere Toughbook

Bedre skjermer og kraftigere innmat.

MALAGA (Pcworld.no): Styrke og holdbarhet var stikkord da Panasonic denne uken demonstrerte en oppdatert Toughbook-serie for europeisk presse i Spania.

Toughbook er et pc-merke som på alle områder er utviklet for å tåle ekstreme påkjenninger, enten dette er varme, vibrasjoner, fall eller slag i et innendørs verkstedlokale eller utendørs i kalde og våte omgivelser. Grunnen er at kabinett og skjerm er beskyttet av en heldekkende magnesiumlegering og at harddisken ligger i en aluminiumsbeholder fylt med skumplast.

Panasonic tviholder på at Toughbook er laget for profesjonell bruk og innrømmer at de selger så godt som null maskiner i konsumentmarkedet. Dette speiles blant annet i skjermene som holder seg til det tradisjonelle 4:3 formatet.

Ifølge Panasonic er kundene som velger Toughbook i første rekke opptatt av en stabil pc-plattform som lever lenge. Derfor er heller ikke konstruksjon eller modellbetegnelsene endret seg nevneverdig de årene dette pc-merket har eksistert. Nyhetene er likevel mange på innsiden.

Lyssterk

Selskapets mest solgte utgaver, 10,4-tommeren Toughbook CF-19 og 13,3-tommeren CF-30, har ved første øyekast ikke forandret seg stort, men i 2009-utgaven byr på pekeskjermer med led-belysning og en lysstyrke på hele 1 000 Nits. Tallet er en dobling fra tidligere utgaver og betyr at det nå er langt lettere å lese i skjermene i direkte sollys.

Toughbook CF-30 har 13,3 tommers pekeskjerm og vekt på 3,8 kilo.

Toughbook CF 19 har 10,4 tommers pekeskjerm som kan vris 180 grader slik at pc-en enkelt kan gjøres om til en tavle-pc.

Maskinene er videre oppdatert med Intels Montevina-plattform og Core 2 Duo-prosessorer samt at de har fått åtte cellers batteripakker som skal gi dem levetid på nærmere 10 timer. Dette forutsetter imidlertid at du reduserer lysstyrken på skjermen til mer normale nivåer.

Slitesterk

Toughbook-modellene skal ikke bare tåle å utsettes for tøffe påkjenninger, men også jevn slitasje. Ifølge Panasonic skal eksempelvis usb-kontakter være i stand til å tåle hele 30 000 tilkoblinger før de ryker.

Som hos tidligere utgaver er alle utsatte punkter på kabinettet forsterket med gummi, og alle tilkoblingskontakter, batteri og kortplass gjemt bak solide metalldeksler slik at verken skitt, støv eller fuktighet skal trenge inn og skade elektronikken. Under tastaturet er det også en beskyttende membran som drenerer vann eller annen veske ut på undersiden og front er det et solid bærehåndtak som gjør at du fint klarer deg uten bæreveske.

De nye utgavene kan friste med raskere grensesnitt i form av Seriell-ATA for eksterne harddisker og integrert HSDPA for raskere mobilt bredbånd.

Som et av svært få pc-merker har Toughbook også fortsatt serieporten i behold samt at den har kortplasser for både SD-kort, PC-kort (PCMCIA) og Expresscard 54.

Grunnmodellen av CF-30 levert med prosessor på 1,6 GHz, 2 gigabyte minne og harddisk på 160 gigabyte vil ha en veiledende pris 3 700 Euro eksklusive avgifter når den kommer i salg i februar.

CF-19 vil koste 3 040 Euro. Denne er da konfigurert med tilsvarende minne og harddisk, men har en Core 2 Duo-prosessor på 1,2 GHz.

Begge maskinene leveres med Vista Business, men har opsjon for å nedgraderes til Windows XP.

Semi-tøff

Panasonic har også Toughbook-varianter med betegnelsen Semi-rugged som er beregnet for folk som oppholder seg mer på kontoret enn ute i felt. En av dem er CF-52 som har mange av egenskapene til CF-30, men lavere vekt og slankere formfaktor.

CF-52 er en såkalt Semi-rugged utgave for de som vil ha lavere vekt.

Skjermen på 13,3 tommer har også her en lysstyrke på 1 000 nits og er trykkfølsom. Pc-en er i 2009-utgave oppdatert med bærehåndtak i front, mulighet for pekeskjerm samt Intel Core 2 Duo-prosessor, Intel WiFi Link 5100 for trådløst nettverk og opsjon for HSDPA. Grunnutgaven av CF-52 starter på 2 314 Euro eksklusive avgifter.

Sikkerhet