Tordenrespons etter lynnedslag

Tordenrespons etter lynnedslag

Den verste lynsesongen står for tur. Skader etter lyn gir økt omsetning av overspenningsvern.

Hurtig væromslag og kraftig lyn- og tordenaktivitet på Østlandet blåste verdier for 35 millioner kroner før helgen. På det verste slo lynet ned 2000 ganger i timen. Hos Komplett merket de konsekvensene denne uka, som vanlig etter kraftig tordenvær.

- Vi merket godt på mandag at folk ringte med problemer hvor produkter ikke virker eller hvor det er noe galt med strømforsyningen. Vi har rutiner for å sjekke dette, og det er oftest mulig for oss å finne ut at årsaken til feil er lynnedslag, forteller Anton Hagberg i Komplett.

Komplett merker også at salget av strømvernprodukter går opp etter et skikkelig uvær. Det skal ofte ikke mye til å få slått ut elektronikk, men det er ofte enkelt å verne dem også.

- Det enkleste er jo små lynvernplugger, men det går en del av mer avanserte og større produkter. Uansett kunne flere unngått problemer dersom de var flinke til å trekke ut pluggen til produkter de ikke bruker, sier Hagberg

Han nevner en ny utfordring som følger av innbyggingstrendene i moderne innredninger. Ekstraarbeidet som følger av å måtte fikse lynskader i skjulte kabelopplegg kan være omfattende.

- Da ville jeg ihvertfall vært nøye med ekstra lynvern, understreker Hagberg.

Dyrt med forsikringsskade

Per Anders Løkke hos Eaton Power Quality Norge har kampanjer gjennom kanalen hver sommer. Disse kampanjene er rettet inn mot konsumenter. Han tror folk flest må oppleve lynnedslag med skader før de går til innkjøp av overspenningsvern.

- Selv om forsikringen dekker skader, er det mye plunder og heft som følger av å melde og å rette opp skader. Og i tillegg er det avkorting i erstatningsbeløpet på grunn av alder, som kan være mye per år for forbrukerelektronikk, og egenandeler. Da er det fort rimeligere å kjøpe overspenningsvern i forkant, sier Løkke

Fra If Skadeforsikring meldes det at skademeldingene de får inn rammer pc-er, fjernsyn, frysebokser, varmepumper og alarmanlegg. Der har Løkke en ny faktor som det må tas hensyn til.

- Folk må også være oppmerksom på at nettverkskabelen er en ny kilde til skade fra lynnedslag. Lynnedslag som forplanter seg via telenettet rammer alt som har nettverkskabel, ikke bare pc, men tv-er og nettverksenheter, advarer Løkke.

Tallenes tale

Til det oppdragsfinansierte nyhetsbyrået Newswire sier Emma Elisabeth Vennesland, ass. informasjonsdirektør i If Skadeforsikring, at gjennomsnittlig skadeverdi etter lynnedslag er 15 000 kroner. Vanlig egenandel ved slike skader er 4000 kroner.

Sintef i Trondheim overvåker lynnedslagene i Norge. De forteller på sine web-sider at det er i siste del av juli og første del av august at det er mest lyn og torden her til lands. I 2008 var det 135 000 lynnedslag i Norge, og det er litt under middels av hva som er i et normalår.

Sikkerhet