Tored - en svært ufarlig Mac-orm

Tored - en svært ufarlig Mac-orm

En nylig oppdaget Mac-orm er så dårlig laget at den trolig ikke utgjør noen fare, mener sikkerhetseksperter.

En ny Mac-orm har blitt oppdaget, men det er ingen grunn til å skjelve i buksene. Ormen er så full av feil at den ikke evner å gjøre noen skade, skriver antivirusselskapet Sophos .

Tored heter ormen, som spres via e-post. Hvis en Mac-maskin blir infisert, prøver ormen å stjele e-postadresser fra denne slik at den kan spre seg videre til disse kontoene. Kommentarer i koden viser at formålet er å lage det «første Mac OS X-botnettet».

I tillegg til å stjele e-postadresser logger ormen dine tastetrykk og prøver å kopiere seg til eksterne harddisker.

LES OGSÅ:

Trend med sikkerhetspakke til Mac

På grunn av feil i ormens kode er det imidlertid usannsynlig at ormen vil spre seg. Ifølge Sophos prøver ormen å videresende seg selv gjennom e-post via en smtp-server som er inaktiv.

Det kanskje mest interessante med ormen er imidlertid meldingen som dens forfatter la ved i håp om at mottakerne skulle spre den videre:

For Mac OS X ! :(If you are not on Mac please transfer this mail to a Mac and sorry for our fault :)

Eller på norsk:

For Mac OS X ! :(Hvis du ikke er på en Mac, vær så snill å sende denne videre til en Mac og beklager bryderiet :)

Til tross for at Tored ikke er særlig godt laget, representerer den en ny type angrep mot Mac-plattformen - som hittil ikke har vært spesielt utsatt for virus og andre typer ondsinnet programvare. Særlig ikke ormer, som sprer seg selv automatisk.

- De gode nyhetene er at Tored ikke ser ut til å være en veldig alvorlig trussel, og det er ikke sannsynlig at noen vil rammes av den. En mer alvorlig trussel for Mac-brukere er imidlertid trojanere som spres via forlokkende nedlastinger på nettet, sier Graham Cluley i Sophos til Eweek.

Sistnevnte skjedde faktisk i januar. Da ble mer enn 5000 datamaskiner infisert av trojanere i piratkopierte versjoner av iWork'09 og Mac-versjonen av Adobe Photoshop CS4. Til tross for at trojanerne ikke klarte å spre seg på egenhånd, laget de hva som menes å være det første Mac-botnettet.

LES MER: Verdens første Mac-botnet

Les om:

Sikkerhet