Trafikkdataloven utsatt i Sverige

Trafikkdataloven utsatt i Sverige

Trosser EU-mas, og kommer neppe med forslag for datalagringsdirektiv før årsskiftet.

EU-kommisjonen stevnet i april Sverige inn for EUs «Court of Justice for the European Communities» fordi Sverige ikke har innført EU-direktivet om lagring av trafikkdata, datalagringsdirektivet. Direktivet har vært omstridt, også i Norge.

Les også: Dette mener de norske partiene om datalagringsdirektivet

20. august sa justisminister Beatrice Ask i en debatt at lovforslaget for lagring av trafikkdata kommer i høst. I sitt svar til EU-kommisjonen har regjeringen meddelt at loven vil tre i kraft 1. april neste år.

Nok en utsettelse

Men nå utsettes det hele nok en gang, skriver Computer Sweden. I planen over kommende lovforslag, som strekker seg frem til 21. januar 2010, er trafikkdataloven ikke med.

- Arbeidet er ikke ferdig. Ambisjonen har vært å legge frem proposisjonen i høst, men det er mer arbeid enn vi trodde igjen. Det finnes spørsmål som er uløste. Vi har valgt å ikke føre proposisjonen opp på lista ettersom vi ikke vet når arbeidet blir ferdig, sier Asks pressetalsmann Martin Valfridsson.

Skulle vært på plass for lenge siden

Dermed blir trafikkdataloven hengende en stund til. Ifølge det opprinnelige direktivet skulle medlemslandene ha innført slike lover allerede i september 2007. Men Sverige har utsatt det hele gang på gang.

Det har tidligere vært uklarheter rundt spørsmålet om hvem som skal betale kostnadene loven innebærer – staten eller operatørene. Ask mener imidlertid et større spørsmål er avveiningen mellom integritet og kriminalitetsbekjemping.

Konkret hva som utsetter arbeidet, vil ikke justisministerens pressetalsmann ut med.

- Vi går aldri inn på det, sier han.

Les om:

Sikkerhet