Trojaner angriper norske nettbanker

Trojaner angriper norske nettbanker

Spyeye har infisert 2000 norske pc-er og overført penger to ganger.

Flere norske banker slår alarm etter selv å ha oppdaget en trojaner som målretter seg mot norske pc-er, av typen Spyeye.

Ifølge Bankenes Standardiseringskontor (BSK) har man så langt oppdaget et titalls betalinger som er forsøkt gjennomført, men bankene skal ha stoppet de fleste – potensielt med unntak av to.

Bankene har nå økt beredskapen og overvåker aktiviteten i norske nettbanker nøye.

Vanlige sikkerhetsregler

- Hvis folk oppdager noe uvanlig ved innloggingen eller ved selve nettbanken er det viktig å ta kontakt med banken så raskt som mulig. Det samme gjelder hvis det skulle oppdages ukjente transaksjoner, er beskjeden fra Knut Kvalheim, daglig leder i BSK, ifølge Finansnæringens Fellesorganisasjon.

Rådet er å følge vanlige sikkerhetsregler, det vil å holde programvare oppdatert, bruke sikkerhetsprogramvare og å utvise sunn skepsis overfor vedlegg på epost.

Ifølge Norsk senter for informasjonssikring (Norsis) forsøker Spyeye å ta full kontroll over pc-en. Det viktigste symptomet på at pc-en er smittet, er at innloggingsbildet til nettbanken ser litt annerledes ut enn vanlig.

Manipulerende

I DNB Nors nettbank sniker en variant av trojaneren inn en «Logg inn»-knapp over feltet der fødselsnummer vanligvis skal tastes inn. Klikker du på knappen, dukker det opp et falskt innloggingsvindu der du bes om brukernavn, passord og engangskode.

Klikker du så på "Logg inn" bes du vente ”mens sikkerhetsinnstillingene kontrolleres”. Deretter blir du bedt om å oppgi nok en engangskode, som trojaneren har vil bruke til å gjennomføre en betaling.

Andre symptomer kan være unormal lang ventetid ved innlogging.

Trojaneren har også endret innloggingsbildet til nettbanken i Sparebank1.

Ifølge Finansnæringens Fellesorganisasjon har antallet infiserte pc-er økt de siste dagene, og skal nå ha smittet rundt 2000 pc-er her til lands.

Les om:

Sikkerhet