Tror hun får større konkurrenter

Tror hun får større konkurrenter

Sikkerhetsbransjen konsolideres: Giganter som HP og IBM kjøper de små sikkerhetsselskapene.

Sikkerhetsbransjen er i endring. Nisjeaktørene blir kjøpt opp av større selskaper som posisjonerer seg.

- Målet er å selge helhetlige pakkeløsninger, ikke enkeltprodukter. Det hevder Kaja Wester Narum, nordenansvarlig i RSA, sikkerhetsavdelingen til EMC.

- Vi er midt inne i et skifte der vi går fra å være flere små virksomheter til å bli flere større med sikkerhet som en viktig del av hele sin portefølje, sier hun.

RSA ble selv kjøpt opp av giganten EMC 2006. Siden den tid har EMC kjøpt ytterligere seks sikkerhetsteknologier.

- Fremtiden handler om hvordan vi håndterer sikkerhet helhetsmessig som bedrift, fremfor punktløsninger, sier Wester Narum.

Hun ser blant annet HP og IBM som to store konkurrenter for EMC og RSA om ikke altfor lang tid.

HP og IBM på vei

- IBM og HP har gått til innkjøp av ulike sikkerhetsleverandører og er i ferd med å bygge nye sikkerhetsavdelinger, sier Wester Narum.

- Hvordan blir konkurransen for EMC i så fall?

- I og med at vi er en avdeling som har vært på plass i mange år, har vi et fortrinn. Men «window of oppurtunity» varer ikke så lenge i denne verden, så om et halvt år er de nok på nivå.

Har kjøpt

For et år siden la HP 1,5 milliarder dollar på bordet for å kjøpe Arcsight.

- HPs oppkjøp vil gjøre oss i stand til å levere en ny type sikkerhetsløsning, en løsning som betjener den moderne bedriften, sa Arcsight-sjef Tom Reilly i forbindelse med oppkjøpet - etter ryktene var også IBM og Oracle med å kjempe om selskapet.

August samme år kjøpte HP selskapet sikkerhetsselskapet Stratavia.

IBM kjøpte på sin side i 2011 sikkerhetsselskapene Q1 Labs og Algorithmics. I 2010 kjøpte de blant annet Bigfix og en bunke øvrige teknologiselskaper som kan sees i sammenheng med den omtalte «totalpakken».

Posisjonerer seg

HP bekrefter at de nå beveger seg mot å bli en helhetsleverandør av sikkerhet.

- Det er et stort område som HP har investert mye i for å bygge en helhetlig portefølje som ivaretar kravene som kommer om å ivareta applikasjoner og imøtekomme sikkerhetstrusler som følger med sosiale medier, mobilitet og nettsky. Vi leverer et rammeverk som er en kombinasjon av programvare og tjenester, sier Nils Stangnes, programvaredirektør i HP.

IBM bekrefter også at de posisjonerer seg innen sikkerhetsbransjen.

- Det stemmer, det er et sterkt satsingsområde. IBM oppretter 1. januar 2012 en ny sikkerhetsdivisjon, IBM Security Systems, hvor vi samler vår komplette sikkerhetsportefølje. Fra fysiske sikkerhetssystemer som videoovervåking til nettverks-, applikasjons- og datasikkerhet, identitets- og tilgangskontroll, loggovervåking og endepunktssikkerhet, sier Per Haakon Lomsdalen, leder for programvaredivisjonen til IBM.

Sikkerhet