Truer PIPA med filibuster

Truer PIPA med filibuster

Senator Ron Wyden vil snakke i hjel det kontroversielle lovforslaget Protect IP Act.

Lovforslaget Protect IP (intellectual property) Act, som vil gjøre det mulig for justisdepartementet i USA å be om rettslige kjennelser til å stenge nettsteder som beskyldes for brudd på opphavsretten, uansett hvor i verden de måtte befinne seg, kan komme opp til avstemming i Senatet tidlig i desember.

Slike rettsordrer vil pålegge søkemotorer og internettleverandører å stenge all internettrafikk til nettsteder som anklages for å krenke opphavsrett. Over hele verden. Det inkluderer ikke bare .com-domenet, men også .net- og .org-domenenavn som brukes av millioner av organisasjoner utenfor USAs domsmyndighet.

Senator Ron Wyden, demokrat fra delstaten Oregon, har snakket om en filibuster når lovforslaget kommer opp for Senatet. Filibuster er en taktikk som går ut på at taleren på gulvet i Senatet fortsetter å snakke til det ikke er mer tid igjen, og på den måten forhindrer at Senatet kan gå videre i arbeidet med et lovforslag.

Vil lese opp 50.000 navn

Wyden har i samarbeid med den liberale aktivistgruppa Demand Progress bedt motstandere av Protect IP om å skrive under på et opprop på StopCensorship.org, og planlegger å lese opp navnene i løpet av sin filibuster, skriver Computerworlds nyhetstjeneste. Mindre enn 24 timer etter forespørselen hadde over 50.000 personer underskrevet oppropet, ifølge Demand Progress.

Protect IP Act (PIPA) og Stop Online Piracy Act (SOPA), et lignende lovforslag som er til behandling i Representantenes Hus, vil føre til ”varig skade” på internett, sier Wyden i en video på StopCensorship.org.

- Den ”for enhver pris”-tilnærmingen disse lovforslagene tar for å beskytte intellektuell eiendom forsaker nettsikkerhet samtidig som den knebler ytringsfrihet og innovasjon. Kongressen trenger å få høre fra flere enn bare dem som har hjulpet til med å skrive disse lovforslagene. Kongressen trenger å få høre fra folk som deg, som forstår verdien av et fritt og rettferdig internett, sier Wyden.

Film- og platebransjen i kulissene

Protect IP vil også medføre at rettighetshavere (i hovedsak film- og platebransjen, som har sterke lobbykrefter i sving i Washington og i bunn og grunn er de som står bak lovforslagene) får mulighet til å søke rettslige kjennelser som forbyr betalingsformidlere (Visa, MasterCard osv.) og annonsenettverk å gjøre forretninger med nettsteder som angivelig bryter opphavsrett.

Senator Parick Leahy, en demokrat fra Vermont og en av hovedforkjemperne for Protect IP-forslaget, avviser motstandernes argumenter og mener loven er nødvendig for å bekjempe piratkopiering på nett og sette en stopper for nettsteder utenfor USA som selger piratkopierte varer.

Business Software Alliance, som representerer it-selskaper som Microsoft, SAP, IBM, Dell og Hewlett-Packard, trakk nylig sin støtte til SOPA etter først å ha støttet lovforslaget.

Les mer om SOPA her.

Sikkerhet